Annons

Förslag: Kreditinstitut och billigare mark ökar byggandet

Nyheter Tvinga kommunerna att planera och sälja mark för billigare bostäder och låt ett kreditinstitut låna ut pengar. Det är två förslag från Bostad 2030, en delegation som Hyresgästföreningen tillsatte för ett år sedan.
Foto: Coop Sverige/Christian Gustavsson/montage
Anders Sundström har lett delegation Bostad 2030, som bland annat föreslår ny finansiering av bostadsbyggande. "Intressant för oss att noga överväga", säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Förra hösten tog Hyresgästföreningen initiativ till en delegation som skulle ta fram förslag på hur bostadsmarknaden kan förbättras så att mer byggs och även hushåll med låga eller normala inkomster har råd att skaffa bostad. Ex-politikern Anders Sundström blev ordförande och han knöt till sig olika experter, som sedan dess har tagit fram flera rapporter och förslag.

I dag lämnade delegationen Bostad 2030 sin slutrapport i samband med ett seminarium. Förslagen har främst riktats in på att skapa nya hyresrätter och kooperativa upplåtelseformer eftersom de svenska hushållen redan är högt skuldsatta på grund av höga bostadspriser. Det gör också att andra finansiärer behöver ta större ansvar för nybyggnationen, enligt delegationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Problemen är flera: trösklarna för att få bostad är för höga för stora grupper, byggandet är för lågt och konjunktursvängningarna för kraftiga. Delegationen föreslår därför flera lösningar:

Annons
  • Tydligare ansvarsfördelning för bostadsförsörjningen. Staten ska fastställa hur många hushåll som inte kan få bostad och säkra finansiering av bostadsbyggande. Kommunerna ska åläggas att se till att det som saknas blir byggt. Tar de inte sitt ansvar hotar en form av böter.
  • Kommunerna ska inte bara sälja mark till högstbjudande utan till de som bygger billigare bostäder utan att sänka kvalitetskraven. Kommunerna bör också få en mindre del av dessa bostäder att fördela till hushåll som annars har svårt att få bostad.
  • Staten bildar ett bostadskreditinstitut, som säljer obligationer för att få in pengar. De används sedan för att finansiera byggande av bostäder som inte blir alltför dyra. Kreditinstitutet kan låna ut även i lågkonjunkturer så att byggandet inte minskar så kraftigt då. Staten finns som garant i bakgrunden.
  • Konkurrensen skärps genom öppet anbudsförfarande, där även utländska företag kan vara med och konkurrera. Staten bör samtidigt utöka byggnadsutbildningarna för att säkra att det finns arbetskraft.

Delegationen avfärdar samtidigt andra förslag, som kraftigt höjda bostadsbidrag och subventioner till bosparande eller till byggbolag. De är både dyra och ger inte tillräcklig effekt, enligt rapporten.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är nöjd med delegationens arbete.

Läs ocksåAnders Sundström leder bostadsdelegation

–Det är dags för en ny bostadspolitik och där har delegation Bostad 2030 bidragit med ett gediget kunskapsunderlag till hur framtidens bostadsförsörjning ska utformas, säger hon.

Annons

 

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.