Annons

Första hyresgästerna snart tillbaka efter explosionen

Arboga I mars flyttar den första familjen som evakuerades efter explosionen i ett hyreshus i Arboga i somras tillbaka. Nya hyresgäster har redan börjat flytta in.

Det var på kvällen lördag 6 juli förra året som gasoltuber i hyreshusets källare exploderade och två hyresgäster skadade sig lindrigt. Störst materiella skador blev det på hyresvärden Byggnadsfirman Lunds huvudkontor och på lägenheterna ovanför kontoret. 

Samtliga hyresgäster fick evakueras och Lunds huvudkontor, Hyresgästföreningens expedition och Pizzeria Sicilia var också tvungna att flytta ut ur byggnaden under renoveringsarbetet. Hyresvärden passade på att rusta upp hela fastigheten eftersom hyresgästerna ändå var evakuerade.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Nu är trappuppgången på Storgatan 1, som var längst ifrån explosionen, färdigrenoverad och de första hyresgästerna har flyttat in. Flera av dem som tidigare bodde i fastigheten har valt att bo kvar i de lägenheter de blev evakuerade till, men fem av lägenheterna kommer tidigare hyresgäster att flytta tillbaka till. Den första familjen återvänder 1 mars. Övriga hyresgäster som flyttar tillbaka har lägenheter på Herrgårdsgatan 17 och 19, som ska vara klara för inflytt 1 april eller 1 maj. Inget datum är ännu satt för inflytt i trappuppgången på Trädgårdsgatan 12, som drabbades värst av explosionen.

I tisdags började Hyresgästföreningen flytta tillbaka saker till sina gamla lokaler.

– Första mötet vi håller där blir nog årsmötet i mars. Sen kanske vi ska ha en liten öppningsceremoni i mars eller april, säger Jan-Olov Lööw, som är ordförande i Hyresgästföreningen Arboga-Kungsör.

Annons
Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.

Han har talat med en av de nya familjer som flyttat in i huset.

– De tycker att lägenheten är väldigt fin. Det är i stort sett helt rustat, säger Jan-Olov Lööw.

På lördag är det officiell nyöppning på Pizzeria Sicilia, som smygstartade verksamheten i förra veckan. Byggnadsfirman Lund har redan flyttat tillbaka sin förvaltnings- och driftsenhet. Om allt går enligt planerna ska ekonomienheten flytta in i vecka 9 och kundtjänsten i slutet av vecka 10 eller början av vecka 11.

Läs ocksåMarcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakuerasMarcel Génetay står i hatt, runda glasögon röd halsduk och brun kavaj på sin uteplats bredvid ett nedfällt parasoll. I bakrunden syns husfasaden i två våningar, ljust tegel, fler grönskande uteplatser och längre bort några nyare höghus. Marcels familj måste flytta ut när Uppsalahem evakuerar hus på Väktargatan i Uppsala på grund av sättningsskador. Husen har sjunkit i leran.

Jens Lundberg, fastighetsförvaltare på Byggnadsfirman Lund, tror att risken är minimal att en liknande olycka händer igen i Arboga.

Annons

– Man glömmer inte en sådan här smäll, så alla kommer att hålla extra koll, men vi kommer även att informera folk. Gasoltuber har jag aldrig sett förut, men det finns andra saker som kan vara farliga, som till exempel vindunkar. När vi renoverade i källaren byttes de gamla träförråden ut mot gallerförråd och det gör att det blir lättare att upptäcka om någon förvarar något olämpligt där nu, säger han.

Läs också Evakuerade kan få vänta flera år: ”Det är vattenskador överallt” Explosionen förstörde Sölves hem: "Jag tror inte det finns någonting kvar" Efter misstänkt explosion - först ett år senare tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.