Annons

Förstahandshyresgästen alltid ansvarig för skador

Nyheter Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand är ansvarig för skador i lägenheten – även om det finns tillstånd för uthyrningen. Det slår Högsta domstolen fast.

Tidigare har det inte varit alldeles glasklart vem som är ansvarig för skador i en lägenhet som orsakats av någon som hyrt lägenheten i andra hand. Har lägenhetens hyrts ut olovligt är det alltid förstahandshyresgästens ansvar, men om det funnits tillstånd till andrahandsuthyrningen har det inte varit självfallet vem som är skadeståndsansvarig.

I en ny dom från Högsta domstolen, som är prejudicerande, slås fast att det är förstahandshyresgästens ansvar – oavsett om det finns tillstånd eller inte till uthyrningen. Enda undantaget är om förstahandshyresgästen och hyresvärden har kommit överens om något annat.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att Högsta domstolen nu satt ner foten. Domen kommer att diskuteras i Hyresgästföreningens juristers verksamhetsråd.

– Det är inte självklart att vi tycker att det är rimligt att förstahandshyresgästen ska ha ansvar för sådant som är bortom dennes kontroll. Kanske kommer vi att kräva en lagändring, säger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.