Annons

Förstahandshyresgästen alltid ansvarig för skador

Nyheter Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand är ansvarig för skador i lägenheten – även om det finns tillstånd för uthyrningen. Det slår Högsta domstolen fast.

Tidigare har det inte varit alldeles glasklart vem som är ansvarig för skador i en lägenhet som orsakats av någon som hyrt lägenheten i andra hand. Har lägenhetens hyrts ut olovligt är det alltid förstahandshyresgästens ansvar, men om det funnits tillstånd till andrahandsuthyrningen har det inte varit självfallet vem som är skadeståndsansvarig.

I en ny dom från Högsta domstolen, som är prejudicerande, slås fast att det är förstahandshyresgästens ansvar – oavsett om det finns tillstånd eller inte till uthyrningen. Enda undantaget är om förstahandshyresgästen och hyresvärden har kommit överens om något annat.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att Högsta domstolen nu satt ner foten. Domen kommer att diskuteras i Hyresgästföreningens juristers verksamhetsråd.

– Det är inte självklart att vi tycker att det är rimligt att förstahandshyresgästen ska ha ansvar för sådant som är bortom dennes kontroll. Kanske kommer vi att kräva en lagändring, säger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.