HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortsatt strid om Gotlandshyror

Gotland Striden om Gotlandshems hyror fortsätter. Efter medling höjs hyrorna med 2,28 procent i år - men inte för alla lägenheter. Hyresgästföreningen tänker nu stämma bolaget på skadestånd för oförhandlade hyror.
Foto: Jenny Knutsson

Förhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen om årets hyresnivå har inte gått som på räls. Redan i oktober förra året körde förhandlingarna fast. Enligt bolaget behövde hyrorna höjas med minst 5 procent för att få tillräcklig kostnadstäckning. Men föreningen fick inte ta del av några underlag som budget eller underhållsplan i förhandlingarna.

Den strandade förhandlingen gick till Hyresmarknadskommittén som rekommenderade en hyreshöjning på 2,28 procent. Ett bud som både bolaget och föreningen är skyldiga att följa.

Läs ocksåGotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål

Den nya hyran började att gälla från årsskiftet och höjningen kommer nu att tas ut retroaktivt på hyresavierna under april, maj och juni. För en lägenhet med en månadshyra på 6 700 kronor innebär hyreshöjningen ett påslag på 150 kronor i månaden.

— Jag är glad att våra hyresgäster äntligen får besked om vilken hyra som gäller i år. Men jag är inte nöjd med nivån. Den täcker inte våra kostnadsökningar som vi har haft de senaste åren och det finns behov av större hyreshöjningar, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

— Vi kan inte ta ställning till om den nya hyresnivån är rimlig eller inte när vi inte fått se några underlag. Vi kan tyvärr inte säga om det rätt nivå. Det är ovanligt att kommunala bostadsbolag agerar så här, förklarar Joel Ahonen, strateg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStrandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Men parterna är fortfarande inte helt överens om årets hyror. Hyresgästföreningen hävdar att Gotlandshem satt hyror utan förhandling på ett flertal lägenheter under förra året. Totalt ska det röra sig om 67 lägenheter, varav 18 lägenheter nu undantas från årets hyreshöjning. Det ska bland annat handla om nya hyror efter tillval och stambyten i olika lägenheter.

— De har satt hyrorna utan förankring hos oss. Vi kommer att rikta skadeståndskrav och stämma bolaget för brott mot förhandlingsordningen, förklarar Susanne Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förhandlingsordningen är ett avtal om att hyrorna ska förhandlas mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen. Vilket skadeståndsbelopp som föreningen kommer att kräva är ännu inte klart. Men Gotlandshems vd anser inte att bolaget har begått några felaktigheter.

Läs ocksåFörhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

— Jag tycker det är ett väldigt märkligt agerande. Jag kan köpa att vi har brustit i vår information till Hyresgästföreningen, men att det skulle vara ett brott mot förhandlingsordningen har jag mycket svårt att se. Det är ganska överdrivet, säger Elisabeth Kalkhäll.

Vad kommer hända med hyrorna för de 18 lägenheterna?

— Jag hoppas att vi kan förhandla de 18 lägenheterna separat under februari månad och att de kan få sin nya hyra till mars.

Läs också Hjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora" Privatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.