Annons

Fotomodell tog ut kraftig överhyra

Nyheter Fotomodellen Anine Bing hyrde ut sin tvåa på Östermalm i Stockholm för 9 500 kronor i månaden. Alldeles för mycket, har hyresnämnden slagit fast, och hon tvingas betala tillbaka 40 000 kronor.​
Bostadsrätten på 60 kvadratmeter hyrdes ut i andra hand till ett par under 10 månader. I efterhand vände sig paret med hjälp av Hyresgästföreningen till hyresnämnden, eftersom de ansåg att hyran på 9 500 kronor i månaden varit för hög. De hänvisar till att hyran för en likadan hyresrätt i samma hus är 5 124 kronor i månaden och anser att det är rimligt även för den aktuella bostadsrätten.
Anine Bing anser att den jämförelsen inte är rimlig. Hon har renoverat lägenheten för 435 000 kronor och dessutom har den balkong. Andrahandshyresgästerna har repat golvet, vilket gjort att lägenhetens värde sjönk med mellan 100 000 och 200 000 kronor. Numera är lägenheten såld. Hon kunde gå med på att betala tillbaka en halv månadshyra vid en förlikning.
Hyresgästerna förnekar att de slitit på lägenheten onormalt mycket.
 
Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att en bostadsrättsägares kostnader inte ska räknas med i vad som är en skälig andrahandshyra. Balkongen gör att bruksvärdet på lägenheten bedöms öka med 200 kronor i månaden. Därför ska Anine Bing betala tillbaka överhyra på sammanlagt 40 000 kronor för de 10 månaderna plus ränta.  
Hem & Hyra har utan framgång försökt nå Anine Bing för en kommentar.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.