Annons

Framgång för unikt kattprojekt på Hisingen

Göteborg Vildkatterna i Backa Röd ställde till problem för de boende. Men med gemensamma krafter har hyresgästerna och fastighetsägaren nu hittat en hållbar lösning.

Backa Röds vildkatter har i många år varit ett stort problem. Stora bilfria ytor, vegetation och vänligt inställda människor som ställde fram mat gjorde att djuren förökade sig friskt.

Men många av dem for illa av sitt hårda liv, och deras lösdrivande närvaro ställde dessutom till det för områdets hyresgäster. Inte minst spred vildkatterna loppor som även tog sig vidare till både hundar och bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2011 beslutade Poseidon, som har nästan 1 600 lägenheter i området, att försöka åtgärda problemet i ett unikt pilotprojekt. Tillsammans med volontärer från hyreshusen lyckades man fånga in vildkatterna, ett 60-tal djur, i samarbete med Göteborgs katthjälp.

Katterna undersöktes av veterinär, id-märktes och kastrerades innan de släpptes ut i friheten igen. Metoden kallas TNR och är kontroversiell, bland annat eftersom den hittills inte har godkänts av länsstyrelsen.

Annons

Men i Backa Röd har det fungerat, menar Poseidons distriktschef Marie Werner. I dag har vildkatterna egna små isolerade hus i området där de kan söka skydd. De får också mat av ett 15-tal frivilliga hyresgäster som systematiserat arbetet och har planer på att bilda en gårdsförening.

Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

– De är naturligtvis skygga fortfarande, de är ju vildkatter, säger Marie Werner om katterna. Men man ser inte de lidande och skadade katterna längre, och jag får inga klagomål heller. Tvärt om, jag tror aldrig att vi har fått så mycket positiv respons!

Ett 20-tal av katterna visade sig vara så pass tama att de kunde adopteras som tamkatter i nya hem. Luna hamnade till exempel hos Alexeh Sohlén, en av de hyresgäster som engagerat sig för att hjälpa områdets vilda katter.

Annons

– Jag kan inte stå och se på när de är oskyldiga varelser som inte har någon egen röst, säger hon. De förtjänar vår hjälp. Vi matar katterna varje dag, och vi får ofta samtal om en katt är sjuk eller så. Då fångar vi in den. Så vi har ganska bra koll.

Läs ocksåGrannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset

Som ett led i det förebyggande arbetet ordnade Poseidon nyligen husdjursmottagning på Blendas gata i Backa Röd för sina tama, fyrbenta hyresgäster. Katt- och hundägare i området erbjöds kostnadsfri undersökning av sina kelgrisar. Katter fick även rabatterad vaccination och id-märkning på plats, samt erbjudande om kastrering till rabatterat pris.

Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Zeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.