HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fred fixar frisyrerna hemma

Hässelby Han har gjort sig känd som en välgörare i Hässelby genom att skänka mat och nödvändigheter till behövande.  Nu satsar Fred Taikon på att bli perukmakare i sin hyresrätt, och kändisar har redan kommit till salongen. 
Foto: Roger Rosenlund
Fred Taikon hade svårt att få praktik som frisörlärling. Då startade han en egen salong i hemmet i stället.

 

Korv och bröd till folk i nöd – så löd rubriken i Hem & Hyra för tre år sedan. Texten handlade om Fred Taikon, släkting till den välbekanta storfamiljen med kända förkämpar för romers rättigheter i Sverige. Fred Taikon kämpar också på, för att hjälpa till med lite extra till de som bara har till livets nödtorft. Det har han gjort genom att hämta mat på stora matföretags fryslager. Mycket av det som inte går att sälja är fortfarande alldeles felfritt och när till exempel företaget Bonjour öppnar dörrarna för en gratis kvarts pall bröd och charkbutiken i Bromma öppnat diskarna för sin donation – då hämtar Fred. Därefter fri distribuering till människor i och kring Hässelby gård.

Läs ocksåMäklare varnas efter affär med hyreshus

Den verksamheten som skötts helt på ideell basis lever kvar i det lilla. Det är ändå dyrt att frakta saker med bil om och kring. En gång fick han tacka nej till 3,5 ton konserver för att det var för dyrt att hämta. Och Fred Taikon är arbetslös med begränsningen i resurserna som följer. Men göralös, det är han inte.

Nu har han tagit tag i en gammal idé och dröm att bli perukmakare. Det är en lång väg som går via frisörskrået och just en sådan utbildning går han på nu. Men det har visat sig vara mycket svårt att få någon praktikplats så Fred tog saken i egna händer och startade en frisörsalong i egna lägenheten.

Hur kom du på det här?

Läs ocksåRätt förberedd – när krisen kommer

– Jag hade en kamrat som fick en sjukdom som gjorde att han tappade sitt hår. Och frisör har alltid funnits där. Men jag vill sätta dit hår istället för att ta bort, därav önskan om att bli perukmakare.

Hur har du lyckats få till en helt egen salong?

– För att få råd har jag gått runt till olika företag och fått låna pengar. 15 000 kronor här och 10 000 kronor där. Det är dyrt. En barberarstol kan kosta upp till 35 000 kronor.

Läs ocksåFörst dödsbesked - sedan uppsagd”Jag har haft tak över huvudet men inte vetat vad som kommer att hända,” säger Fredrik Winnberg. I januari vann han mot Stena fastigheter i tingsrätten. Domstolen kom fram till att det var fel av bostadsbolaget att säga upp hyreskontraktet.

Än så länge tar inte Fred Taikon betalt för sina klippningar. Och det är populärt hos många, men inte alla.

– Skolan tycker inte om vad jag håller på med. Min fröken tycker att jag går för fort fram. Men jag klipper gratis och jag vill inte stå och vika handdukar på någon salong.

Mer uppskattad är han av kunderna. Mest känd är före detta justitiekanslern Göran Lambertz. Och det var en nöjd kund. Göran Lambertz berättade om upplevelsen på facebook och fick något av ett lajkrekord. 257 läsare tryckte tummen upp och 37 kommenterade saken med intresse.

– Han sa att hans vanliga frisör gjorde det på 45 minuter. För mig tog det en timme. Men då babblade vi väldigt mycket också, säger Fred Taikon.

Några fler drömkunder?

– Jag hoppas att fler pensionärer kommer hit. De har inte så svåra frisyrer och jag kan ju inte heller så många ännu.

Läs också Hallands politiska makthavare väljer villa Villaflytt provocerade Helsingborgspolitiker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.