HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fristadbostäder höjer hyrorna efter medling

Fristad Nu är hyrorna klara för Fristadbostäder AB. Parterna har enats om att anta medlingsbudet. Hyrorna höjs med 1,63 procent från 1 maj. En av de högsta höjningarna i regionen.

Fristadbostäders vd Kjell-Ove Sethson säger att det i en förhandling finns två lika nöjda parter och att när hyresförhandlingen gick till central medling blev det lite mer att acceptera det bud som gavs. Bolaget hade yrkat på en höjning med 2,75 procent med motiveringen att det under kommande år blir tuffare att få ihop ekonomin. Hyresgästföreningens motkrav var 0,96 procents höjning.

Att höjningen landade på en, för det här årets förhandlingar, ovanligt hög nivå menar Kjell-Ove Sethson inte betyder att bolaget har orimligt höga hyror:

– Man kan förstås jämföra procenthöjningar mellan olika bostadsbolag men då bör man också ha i åtanke att procenten utgår från respektive bolags snitthyra och Fristadbostäders snitthyra tillhör de lägsta i landet. Det är dock vanskligt att göra jämförelser mellan bostadsbolag när det kommer till hyra och behoven av hyreshöjning, varje bolags ekonomi är unik, säger han.

Hyresgästföreningen å sin sida menar att hyresgästerna i Fristad under ett par år fått högre höjningar är genomsnittet.

– Det ekonomiska läget talar för måttliga hyreshöjningar. Vi förstår att det finns ett underhållsbehov, men menar att Fristadsbostäder har goda förutsättningar att göra mer av befintliga resurser för underhåll. Inte minst genom att hyresgästerna under ett par år i följd redan fått högre höjningar än genomsnittet, till stor del på grund av att företaget ska klara underhållssituationen. Vårt bud i år är rimligt med detta som bakgrund, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Kjell-Ove Sethson säger att en bantning av bolagets budget självklart ger konsekvenser för hyresgäster och för bolaget.

– Tyvärr är det så varje år att vi inte riktigt får gehör för alla de underhållsåtgärder som vi vill göra, hyreshöjningen ska ju dessutom täcka de kostnadsökningar som våra leverantörer skickar till oss, säger han.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter som idag har en hyra på 4 787 kronor i månaden innebär uppgörelsen en hyreshöjning med 74 kronor i månaden från den 1 maj.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.