HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fuskande hyresgäst avslöjades på Facebook – döms för bidragsbrott

Södertälje En hyresgäst arbetade i en butik och dansade på ett bröllop. Men enligt sjukintyget kunde hon inte gå. Hon misstänktes ha lurat socialtjänsten på en halv miljon till hyran. Nu döms kvinnan för bidragsbrott.

Hem & Hyra har i flera granskningar skrivit om hyresgäster som misstänks ha fuskat till sig miljontals kronor i försörjningsstöd till hyran under flera år. En av personerna, hävdade att hon inte kunde jobba eftersom hon hade svårt att röra sig, men filmer och bilder visade att hon jobbade i en butik och dansade på ett bröllop. Det slutade med att hon åtalades för grovt bidragsbrott och för att ha lurat till sig 564 556 kronor i försörjningsstöd under 2013 – 2018.

Nu döms kvinnan av Södertälje tingsrätt för bidragsbrott till villkorlig dom. Hon ska betala dagsböter på 7 000 kronor och ett skadestånd till Södertälje kommun på 42 872 kronor. Pengar som hon har fått utbetalt felaktigt. Hon frikänns dock för grovt bidragsbrott.

Läs ocksåFick halv miljon för sjukbluffen - avslöjades av Facebookfilm

Skälet till att kvinnan döms att betala tillbaka 44 872 kronor till kommunen, och inte 564 556 kronor, är att tingsrätten anser att åklagarens bevis inte håller hela vägen. Tingsrätten menar att det bara går att bevisa att hon lurat socialtjänsten mellan september 2017 och december 2017.

Anna Flink, säkerhetschef på Södertälje kommun, fram till nyligen chef för försörjningsstöd i kommunen, är nöjd över domen. Trots att kommunen får tillbaka en liten del av det som de krävde.
– Vi fick en fällande dom och även om vi inte får tillbaka alla pengar så är domen en viktig signal, säger hon.

Att tingsrätten dömer kvinnan för bidragsbrott men frikänner henne för grovt bidragsbrott beror på att de inte tycker att det finns tillräckliga bevis för att hon verkligen kunde arbeta under hela perioden 2013 – 2018, när hon var sjukskriven och gick på bidrag. Kvinnan var bland annat sjukskriven i perioder.

Läs ocksåHyresgäster misstänks ha blåst socialtjänsten på sex miljoner

Anna Flink har viss förståelse för att bevisen för misstänkt fusk åren 2013 – 2017 inte höll i rätten. Skälet är att kommunen var sämre på att dokumentera misstänkt fusk innan 2017.
– Innan 2017 var vi mer godtrogna. Men 2017 så började vi jobba hårdare för att komma åt misstänkt bidragsfusk. Domen visar att arbetet som startades 2017 har gett resultat, säger hon.

Hem & Hyra har sökt kvinnan för en kommentar utan att lyckas. I domen står dock att hon förnekar brott eftersom hon helt saknade arbetsförmåga under den aktuella perioden hon fick bidrag från kommunen.

I polisens utredning förekommer filmer där kvinnan rör sig obehindrat, jobbar i en butik och dansar på ett bröllop när hon var sjukskriven och hade svårt att gå.

Läs ocksåKom i Ferrari - sökte socialbidrag

Kvinnan förklarar att hon kunde dansa eftersom hon hade druckit alkohol, tagit smärtstillande och ”Massvis av Voltaren”. Hon har också en förklaring till den sms-konversation med en kioskägare som polisen hittade. När hon skrev att hon kunde jobba, betydde inte det jobba utan att hon skulle arbetsträna i butiken utan lön. Något hon också gjorde.

Läs också Kolla! Här är granskningarna ni läste mest på Hem & Hyra 2019

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.