HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kolla! Här är granskningarna ni läste mest på Hem & Hyra 2019

Nyheter Försörjningsstöd för Ferrariförare, barngäng som sätter skräck i bostadsområde och pensionärer som jobbat hela livet men inte längre har råd att betala hyran. Hem & Hyras avslöjanden fick stort genomslag under året som gått. Här är granskningarna som flest läste.

1. Kom i Ferrari – sökte bostadsbidrag

Socialkontoret i Södertälje har polisanmält 21 fall av misstänkt boenderelaterat bidragsfusk. En som sökte bidrag kom i en Ferrari.

Personalen på socialtjänsten i Södertälje höll på att tappa hakan. Personen som parkerat den röda Ferrarin kom in på socialtjänstens kontor, lade upp nycklarna på disken och lämnade in blanketten där han ansökte om försörjningsstöd.

– Tidigare betalade vi oftast bara ut pengarna men nu utreder vi om de har rätt till bidrag och ställer fler frågor. Misstänker vi fusk berättar vi det. Det har lett till att många som söker bidrag drar tillbaka sina ansökningar, berättar Anna Flink, chef för försörjningsstöd i kommunen för Hem & Hyras Kenneth Samuelsson.

Läs granskningen här

2. Barngäng sätter skräck i bostadsområde

Malin och Kajsa kontaktade Hyresgästföreningen.

Hyresgäster i ett område i Grums vågar inte längre släppa ut sina barn för att leka sedan en grupp barn flera gånger gått till attack både verbalt och fysiskt. Bland annat rör det sig om barn som slagit andra med påkar och hotat med våldtäkt.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: “jag ska sexa dig” eller “jag ska våldta dig” säger de, berättar Malin och Kajsa som bor i området för Hem & Hyras Anna Rytterbrant.

Läs granskningen här

3. Fattigfällan: Inger 70, måste jobba för att klara sin hyra

Inger Stark

Bostadstillägget för pensionärer kommer att höjas rejält nästa år. Men det räcker inte för att täcka upp hyran för de fattigaste – kvinnorna. Hon har jobbat sedan hon var 16 år, bland annat inom barnomsorgen. Nu får hon 12 000 kronor efter skatt och måste vända på slantarna varje månad.

– Det är verkligen knapert, jag vill kunna ha råd att till exempel köpa presenter till mina barnbarn och barnbarnsbarn, berättar hon för Hem & Hyras Linda Dahlin.

Läs granskningen här

4. Anton, 23, bor i särskilt boende – hög hyra tvingar föräldrarna att betala

Anton Blomgren
Anton Blomgren går back varje månad på sin lägenhet. Hans föräldrar är oroade inför framtiden.

Anton Blomgren har en inkomst på 6 864 kronor efter skatt. Hyran för hans tvåa i Kalmar ligger på 6 412 kronor. Liksom många andra med funktionshinder kommer han få leva på marginalen livet ut om inte föräldrarna skjuter till pengar.

Hem & Hyras Eva Jacobsson besökte Anton, som har Downs syndrom, i hans lägenhet i Kalmar.

– Jag trivs jättemycket. Här är jag trygg på riktigt, jag vill bo här för evigt, säger han.

Läs granskningen här

5. Giftet som 1,5 miljoner svenskar dricker

Över 1,5 miljoner svenskar har kranvatten som är tydligt förorenat av gifta PFAS-ämnen, visar Hem & Hyras kartläggning. Samlingsnamnet innefattar flera tusen kemiska ämnen som är vatten- och fettavstötande och används i brandskum, friluftskläder, smink och mycket annat. De bryts inte ner i naturen och är giftiga.

– Att vi har så pass höga halter på så många platser och att miljoner människor dricker vatten som är tydligt förorenat – det är den största miljöskandalen på bra länge, säger Mattias Öberg, docent i toxologi vid Karolinska institutet till Hem & Hyras Eva Jacobsson.

Läs granskningen här

6. Hässelby Hem nobbar utländska medborgare

hässelby hem

Endast svenska medborgare som hyresgäster. Det kravet ställde Hässelby Hem när de skulle förmedla lägenheter i bostadskön. Men Bostadsförmedlingen sa nej. Hem & Hyras reportrar Kenneth Samuelsson, Linda Dahlin och Eva Jacobsson fick tag på den mejlväxling där hyresvärden avslöjar att de krav på hyresgäster som står på hemsidan inte är de enda som ställs.

– Det är ett tveklöst fall av diskriminering, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Läs granskningen här

7. Femdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboenden till hemlösa

Hyran för en trerumslägenhet kan stiga från 7 500 kronor till 45 000 kronor när Malmö stad löser situationen för hemlösa. Skattebetalarna står för kostnaden. Slutnotan när kommunen köper akutboende på hotell och i lägenheter: Rekordhöga 161 miljoner kronor i fjol.

– Det är väldigt mycket pengar i det här som man skulle kunna hyra många lägenheter för, säger Rikard Vroland, avdelningschef inom socialtjänsten i Malmö, till Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren och Anders Paulsson.

Läs granskningen här

8. Hyresgäst fick plank i fönstret

Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Värden tyckte att hyresgästen tittade ut för mycket genom fönstret. Därför målades sovrumsfönstret med svart sprejfärg. När kronofogden beslutade att färgen skulle tas bort lät värden sätta upp ett plank framför fönstret. Dessa snickerier avlägsnade Kronofogden också snabbt.

– Jag ska sätta upp ett nytt plank. Det är ju min tomt, säger hyresvärden Bror Andersson till Hem & Hyras Conny Pettersson när tidningen i samarbete med Hyresgästföreningen utsåg landets värsta värdar.

Läs granskningen här

9. Kommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

Dyra betongplintar. Haninge kommun betalade år 2017 nästan fyra miljoner i förskottshyra för 54 modulbostäder. Men allt kommunen har fått är en massa betongplintar som husen var tänkta att stå på.

Haninge kommun betalade ut 3,7 miljoner i förskottshyra i slutet av 2017. Men av de 54 utlovade lägenheterna syns inte ett spår. Allt som finns är en grusplan och tomma byggbodar. Utöver det har kommunen tvingats betala vandrarhemsplatser för hyresgästerna som skulle ha bott i lägenheterna.

– Vi gjorde en kreditupplysning och vår bedömning är att de var seriösa och skulle fullfölja det avtalet vi tecknat, säger Jesper Schönberg, lokalförsörjningsschef på Kommunstyrelseförvaltningen i Haninge, till Hem & Hyras reporter Kenneth Samuelsson.

Läs granskningen här

10. Renée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

Anonymt. Renée Posse är en av få vanliga hyresgäster i hennes hus. De allra flesta lägenheterna hyrs ut till företag.

Renée Posse älskar sin lägenhet. Men hon har svårt att trivas med att grannarna flyttar ut och in i en strid ström. Huset hon bor i har förvandlats till hotell där lediga lägenheter hyrs ut via mellanhänder. En etta kan kosta över 30 000 kronor i månaden.

– Jag har blivit erbjuden mellan 150 000 och 200 000 kronor för att flytta. Hade jag varit 40 år hade jag tagit pengarna och flyttat, men nu är jag 65 år och ska snart gå i pension. Och jag älskar min lägenhet, berättar Renée Posse för Hem & Hyras reporter Conny Pettersson i granskningen “Hyresrätter blir hotell”.

Läs granskningen här


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.