Annons

Fyra fällningar för svarthandel

Nyheter Det är ovanligt – men det förekommer – att svarthandeln hamnar i rätten och domen blir fällande. Här är fyra fall.

Hyresgästerna gick samman 

När hyresgästerna började prata med varandra och insåg att alla köpt sitt kontrakt direkt från värden blev de förbannade och gick till tinget. Rätten ansåg att hyresgästernas likvärdiga berättelser var trovärdiga och dömde värden till 10 månaders fängelse och att betala tillbaka pengarna. Värden överklagade och hovrätten skärpte straffet till ett års fängelse.
– Han är fortfarande en usel hyresvärd men nu håller vi oss på var sin kant. Det är som att ha en bostadsrätt, man får fixa allt själv, berättar en av hyresgästerna som fortfarande bor kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Försökte ta betalt – åkte ut

Det var tveksamt om hyresgästen ens bodde i lägenheten. När hon ansökte om att få byta den förekom uppgifter om att hon försökt att få betalt för kontraktet. Värden sa nej till bytet och sa upp hyresgästen. Hyresnämnden sa nej till bytet men gav henne rätt att bo kvar. Hovrätten ändrade beslutet eftersom man ansåg det styrkt att hyresgästen velat använda hyresrätten som ”delbetalning” för en bostadsrätt. Hyresgästen tvingades flytta ut med kort varsel – utan att få en krona i ersättning.

Annons

Uthyrare fick sparken och böter

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Då och då avslöjas uthyrare på bostadsbolag med att ha fallit för frestelsen att ta betalt för att förmedla hyreskontrakt. Senast hände det hos kommunala Förvaltaren i Sundbyberg. Uthyraren avslöjades med att kräva 60 000 kronor för att förmedla ett hyreskontrakt. Det uppdagades också att två bekanta fått gå före i hyreskön – utan att det är känt att det förekommit betalning. Den anställde, som var mycket ångerfull, fick sparken och dömdes till 8 800 kronor i böter. De två bekanta som fick lägenheter sades upp och har numera flyttat därifrån.

Svartmäklarna fick villkorligt

Annons

Två män dömdes till fängelse i ett år och åtta må- nader respektive ett och ett halvt år för omfattande svarthandel med lägenheter i centrala Göteborg. De ska ha tagit emot över 1,9 miljoner kronor för att förmedla hyresrätter. Männen överklagade till hovrätten som sänkte straffen till villkorliga fängelsedomar. De slapp också betala skadestånd på hundratusentals kronor till hyresgästerna. Orsak: Köparna var inte i knipa och var nöjda. Högsta domstolen ska också ta upp den principiellt viktiga frågan om det var brottsligt av männen att inte att inte ta upp de svarta inkomsterna till beskattning. 

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.
Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.