Annons

Gårdsföreningar firar tioårsjubileum

Göteborg ​​I år är det tio år sedan de första gårdsföreningarna startade i Göteborg. Något som uppmärksammades med blommor och applåder under Gårdsföreningarnas dag som genomfördes i Botaniska trädgården i lördags.
En av dem som var med från start och som fortfarande är aktiv är Lennart Jellback från gårdsföreningen Datamandolin i Västra Frölunda.
 
– Jag lär ut basic- kunskaper i data och har sedan vi startade utbildat ungefär 350 personer, berättar Lennart, pensionerad datalärare som under sin yrkesverksamma tid undervisade barn i förskola och lågstadium i datakunskap.
 
– Intresset är enormt, nästan för stort. Framförallt är det äldre hyresgäster som vill vara med och som oftast har datorer hemma men inte riktigt kan hantera dem. Många är intresserade av Facebook och av att lära sig Skype, så att de kan ringa till sina barn i utlandet.
– Det första många behöver lära sig är att hantera musen. ”Den är redan död så du behöver inte krama ihjäl den” brukar jag säga och så brukar de få sätta sig och lägga patiens på datorn för att få in tekniken.
 
En annan av pionjärerna som var med från start är gårdsföreningen Frölunda kyrkby, ett 55+ boende med 98 lägenheter. Från början var föreningen i likhet med många andra gårdsföreningar inriktad på att jobba med den yttre miljön och fortfarande finns några blomstervärdar kvar i området.
 
– Men numera värnar vi framförallt om den sociala biten och försöker skapa förutsättningar för att folk ska komma ut mer och lära känna varann, säger Morgan Örn från Frölunda kyrkby. Så vi ordnar fester, bussresor och grillkvällar, vi har en bridgeklubb och ett litet gym.
 
– Från början hade vi tänkt starta en egen förening men så fick vi höra talas om gårdsföreningarna och hakade på det. Och det kan jag säga att utan föreningen hade vi inte fått de grejor genomförda som vi har i dag.
 
Grundtanken bakom gårdsföreningarna som drivs i samarbete mellan Hyresgästföreningen och Göteborgs största bostadsbolag Bostads AB Poseidon är att det ska vara enkelt för hyresgästerna att bilda en förening och genom den engagera sig för att öka trivseln, tryggheten och gemenskapen i sitt bostadsområde.
 
Vad gårdsföreningen ska syssla med bestämmer hyresgästerna själva. Det kan vara allt från att starta en barn/föräldragrupp eller ett matlag till att ta hand om delar av grönskötseln på gården, anlägga en boulebana eller ägna sig åt hantverk som keramik, vävning och silversmide.
 
Föreningarnas verksamhet finansieras med boinflytandemedel, det kostar inget att vara medlem och de formella kraven är få. Vad som krävs är att föreningen har ett årsmöte, att det finns en styrelse med minst tre personer och att medlemmarna i föreningen bor hos Poseidon.
Några som verkligen uppskattar möjligheten att direkt kunna påverka sin boendemiljö är Maria Granath och Elisabeth Wallin från gårdsföreningen Sergeanten i Haga-Linné. Föreningen startade för fyra år sedan med målet att få innergården att grönska.
 
– Det har varit helt fantastiskt, vi har fått precis den gård vi velat ha och det har varit väldigt lättsamt och enkelt att ha med Poseidon och Hyresgästföreningen att göra, säger de och berättar att det numera finns både bärbuskar, vinrankor och mycket perenner på gården och att hyresgästerna är mycket mer utomhus nu än tidigare.
 
Sedan några år tillbaka är det tradition att representanter för gårdsföreningarna träffas på Gårdsföreningarnas dag för att umgås och utbyta erfarenheter.
 
– Eftersom många av föreningarna ägnar sig åt att odla och ta hand om sina gårdar tyckte vi att det passade alldeles utmärkt att lägga årets träff här i Botaniska, säger Anna Olsson.-Taieb, ansvarig för gårdsföreningarna hos Poseidon.
 
Det finns i dag drygt 80 verksamma gårdsföreningar i Göteborg.
 

Annons
Fakta: Gårdsföreningar


Samarbetsprojekt mellan Bostads AB Poseidon och Hyresgästföreningen i Västra Sverige som startade 2001.
Finansieras med boinflytandemedel.
Det kostar inget att bli medlem i en gårdsförening och du behöver inte vara medlem i Hyresgästföreningen.
Vad gårdsföreningen ska syssla med avgör hyresgästerna själva.
De formella kraven är att det ska finnas en styrelse med minst tre personer, att ett årsmöte genomförs och att medlemmarna i föreningen är hyresgäster hos Poseidon.

Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.