HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gavlegårdarna säljer 1 500 lägenheter

Gävle ​Under en tioårsperiod ska kommunala Gavlegårdarna sälja 1 500 lägenheter. Det motsvarar tio procent av det antal lägenheter företaget äger i dag. De senaste nio åren har Gavlegårdarna sålt nära 1 200 lägenheter.

​Gävles kommunala bostadsföretag är ett av de största i landet och också ett av de kommunala bostadsföretag som har störst ”underhållspuckel”. Och det är till underhåll pengarna från försäljningarna ska gå.

– Att vi sålt lägenheter och planerar för att sälja fler är inget dramatiskt. Det handlar om att använda en del av vår balansräkning och få till reavinster för att få kapital till stadsdelsförnyelsen, säger Gavlegårdarnas finanschef Ulf Egerfält.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

I november bildade Gavlegårdarna ett nytt så kallat dotterdotterföretag, Vinteräpplet. Det är ett första steg mot nya försäljningar men när de kommer att ske och vilka lägenheter som kommer att säljas vet inte Ulf Egerfält i dag.

– Vi har hela tiden kontakter med investerarsidan, de som kan vara intresserade av att köpa fastigheter av oss. Men vi saknar ett inriktningsbeslut från kommunfullmäktige så några nya försäljningar kommer inte att ske inom den närmaste tiden. Vi ser långsiktigt på det här, säger Ulf Egerfält.

En lärdom av de tidigare försäljningarna har varit att öppenhet lönar sig. Inför försäljningarna i Sätra för två år sedan gick många rykten och därför prioriterades information till hyresgästerna i samband med försäljningen på Brynäs i fjol.

Läs ocksåStudenterna tog fajten mot bostadsjätten - fick hyra ut i andra hand

– Något av det allra viktigaste är att den som köper ser långsiktigt på sitt ägande. Bo Bra Brynäs lovade skriva boinflytandeavtal med hyresgästerna och det har de också gjort. Det är vi väldigt glada för, säger Bo Egerfält.

Fakta: i Gävle 2002-2010

 

2002Stigslund 135 lägenheterKöpare: HSB

2004Hille, Strömsbro, Fruns Hage 417 lägenheter Köpare: HSBEngelbrektsg 27 lägenheterKöpare: hyresgästernaTvå äldreboendenKöpare: Kungsleden

2007Gammelbroplan7 lägenheterKöpare: hyresgästerna

2009Sätra239 lägenheterKöpare: Svedinger

2010Brynäs371 lägenheterKöpare: Bo Bra Brynäs

Från 2006 och fram till i dag har också 50 radhus i Bomhus sålts till enskilda köpare.

Läs också Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.