Annons

Gemensamt fokus på hemlöshet

Halland När länsstyrelsen arrangerade en dag om hemlöshet låg fokus på att hitta lösningar. Flera goda exempel från Västsverige radades upp under dagen.
Foto: Minna Ulin
Ann-Catrine Westerbäck från Trollhättans stad och Bengt-Åke Pettersson från det kommunala bostadsbolaget Eidar.

Omkring 300 personer som på olika sätt arbetar med att motverka hemlöshet hade i går samlats på Gothia Towers i Göteborg. Länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland hade bjudit in till en dag om hemlöshet, med förhoppningen att besökarna skulle få med sig både ökad kunskap och matnyttiga tips i arbetet med att förhindra hemlöshet och vräkningar.

Flera västsvenska aktörer delade med sig av sina arbetssätt. En av dem var Trollhättans stad, där Ann-Catrine Westerbäck från kommunen och Bengt-Åke Pettersson från stadens allmännyttiga bostadsbolag Eidar berättade om boendelösningar för människor med missbruksproblematik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bengt-Åke Pettersson berättade bland annat om Eidars system för skuldsanering.

– Det är så pass generöst att folk ibland kan höja på ögonbrynen och säga ”hur tänker ni?”. Men vi känner att det här står vi för, sade han.

Upplägget går i korthet ut på att om en hyresgäst med en skuld till Eidar får en träningslägenhet hos bolaget – ofta ett kontrakt som hyrs av socialtjänsten i andrahand – erbjuds hen skuldsanering. Har ärendet gått till inkasso återkallas det, räntan fryses och bolaget och hyresgästen gör tillsammans upp en avbetalningsplan.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Under första året skriver Eidar av lika mycket som hyresgästen betalar tillbaka. Ju längre tid som går, desto mer ökar Eidar nivån på avskrivningarna. Summan som hyresgästen betalar varje månad förblir däremot konstant (se exempel).

Annons

– På så vis går det snabbt för hyresgästen att komma ur den här ekonomiska fällan, sade Bengt-Åke Pettersson och fick spontana applåder.

Ytterligare ett gott exempel kom från Göteborgs kommunala bostadsbolag Bostads AB Poseidon, som minskat antalet vräkningar i Hjällbo rejält.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

För tio år sedan hamnade drygt 90 av Poseidons hyresgäster i Hjällbo hos Kronofogden till följd av hyresskulder. I dag har antalet sjunkit markant och uppgår till ett 20-tal hushåll. Minskningen är en följd av ett medvetet, förebyggande arbete från hyresvärdens sida.

I samarbete med socialtjänsten började Poseidons uthyrare 2003 göra oanmälda hembesök hos hyresgäster som inte betalat hyran. Besöken ägde rum på kvällstid, en gång i månaden.

Tanken var att erbjuda hjälp vid behov, men också informera om hyreslagens krav. Rutinen har fortsatt sedan dess och fungerar väl, enligt chefen för Hjällbodistriktets hyresgästservice Gunilla Eriksson.

Annons

– Målet är att vi alltid ska försöka hitta en lösning. Vi tragglar ganska mycket. Det är många försök och många besök innan vi är klara. För det är faktiskt så att många människor skäms, sade hon.

Poseidons hyresförluster har minskat sedan hembesöken infördes. Men snabbare insatser minskar också de mänskliga kostnaderna. Tidigt stöd ger folk en chans att komma ikapp om man har halkat efter, menar Gunilla Eriksson.

– En månadshyra är möjlig att betala. Två är svårt, tre omöjligt.

Fakta: Eidars erbjudande om skuldsanering

Så här kan en plan för skuldsanering se ut. Eidar och hyresgästen kommer tillsammans överens om utformningen.

År Hyresgästen betalar Eidar skriver av Totalsumma betald skuld
1 300 kr/mån 300 kr/mån 7 200 kr
2 300 kr/mån 600 kr/mån

18 000 kr

3 300 kr/mån 900 kr/mån

32 400 kr

4 300 kr/mån 1 200 kr/mån 50 400 kr
Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.