HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgsvärdar vill höja hyran med flera hundralappar

Göteborg Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar vill höja hyrorna med 3,3 procent från årsskiftet. Det står nu klart efter flera månaders förhandling med Hyresgästföreningen. Kravet berör 72 000 hushåll i staden.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Redan i september inledde den kommunala bostadskoncernen Framtiden förhandlingar med Hyresgästföreningen om nästa års hyror i Göteborg.

Förhandlingarna berör 72 000 göteborgare som bor hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020Höghus och en hand som håller i sedlar (collage).

Någon siffra har dock inte diskuterats – förrän nu. Efter flera månaders möten har stadens fyra kommunala hyresvärdar aviserat att de vill höja hyrorna med i genomsnitt 3,3 procent från och med januari.

Det motsvarar nästan två hundralappar mer i månaden för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

”Vi har haft bra samtalsklimat om vilka faktorer som ska påverka en årlig hyreshöjning och hade förhoppningar om att det skulle leda till rimliga krav (…) Tyvärr har det inte blivit så”, skriver Hyresgästföreningen i ett mejl till berörda medlemmar.

Läs ocksåSå kan du påverka hyresförhandlingarnaHänder skriver på tangentbord.

Enligt mejlet spänner kravet i praktiken från noll till 6,6 procent. Hur stor höjningen blir för ett visst hus beror på faktorer som tidigare hyra, standard, service och underhåll.

Framtidenkoncernen avböjer att motivera sitt bud så länge förhandlingarna pågår.

– Vi kommer inte att kommentera vare sig yrkandet eller andra delar som har med förhandlingarna att göra. Vi har gjort annorlunda andra år, men i år har vi bestämt att vi gör på det här sättet, säger Eva Paulson, hyresmarknadsansvarig på Bostads AB Framtiden.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Senast de fyra Göteborgsvärdarna höjde hyran var i april i år. Höjningen på 2,4 procent hade då avgjorts av Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta), sedan de lokala parterna inte lyckats komma överens.

Inför förhandlingarna hade de kommunala hyresvärdarna yrkat på att få höja hyran med 3,4 procent.

Även året dessförinnan avgjordes Göteborgshyrorna i Stockholm, då parterna inte heller då kunde enas lokalt.

I Stockholm har stadens tre stora kommunala bostadsbolag just landat en uppgörelse med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 1,95 procent från årsskiftet. Bolagen hade från början yrkat på 3,5 procent.

LÄS MER:

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.
  • Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.
  • Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.
Fakta: Hur går hyresförhandlingarna till? Läs mer här!
Läs också Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.