Annons

65 000 hyresgäster får höjd hyra med 1,95 procent

Stockholm En hyreshöjning med 1,95 procent. Det får 65 000 hyresgäster hos stadens tre stora kommunala bostadsbolag efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. ”För högt, men en kompromiss”, säger Yngve Sundblad, ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder.
Foto: Karin Wahlgren/Kristina Wahlgren.
Yngve Sundblad, Hyresgästföreningens ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder är inte helt nöjd med att hyran höjs med 1,95 procent.

De tre stora kommunala Stockholmsbolagen, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem hade krävt en höjning på 3,5 procent från den första januari 2020. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen region Stockholm så blev höjningen 1,95 procent från första januari.

Yngve Sundblad, ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder med 25 000 lägenheter säger att det har varit tuffa förhandlingar och är inte helt nöjd med överenskommelsen. Men han lyfter fram att bolagen har ökade kostnader genom att staden bland annat höjt tomträttsavgälderna rejält.
– Jag tycker ändå att det är för hög hyreshöjning, men det är en kompromiss och det är i alla fall lägre än förra året då höjningen blev 2,35 procent. Sedan är det positivt att det inte blir några retroaktiva höjningar, det gillar inte hyresgästerna, säger han.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför årets förhandlingar hade Hyresgästföreningen region Stockholm också krävt att ventilation, hissar och radonivåer ska vara godkända. Men här nådde inte Hyresgästföreningen ända fram.
– En kompromiss var att vi kom överens om att vi ska se över statusen när det gäller radon, ventilation och hissar vid våra löpande träffar med bolagen och kunna kontrollera protokoll och se så det är godkänt, säger han.

Jonas Schneider, vd på Familjebostäder kommenterar överenskommelsen i ett pressmeddelande.
– Det har ett stort värde att vi kommit överens i tid och att våra hyresgäster får ett klart besked om den nya hyran före årsskiftet. På lång sikt kan jag dock konstatera att vi behöver höjningar som täcker kostnadsökningarna för att utveckla allmännyttan. Jag hade gärna sett en högre nivå, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

Annons
Läs också Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.