Annons

Gotlandshem satsar i Slite och Fårösund

Gotland Gotlandshem satsar på att bygga cirka 70 nya hyreslägenheter i Slite och Fårösund. Det blir första gången på 26 år som bolaget bygger nytt utanför Visby.

Styrelsen för Gotlandshem tog beslut i går att köpa tomten Othem Ejdern 6 i Slite. Tomten har stått byggklar sedan 2008 och har tidigare varit planerad för bostadsrätter. Här tänker Gotlandshem nu bygga ett tvåvåningshus med ett 20-tal hyreslägenheter.

— Tomten har ett attraktivt läge, den ligger mitt i Slite och är sjönära, säger Mats Ågren, (S), styrelseordförande i Gotlandshem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Bolaget har även fått erbjudande av regionen att förvärva tre tomter i Fårösund, mellan färjeläget och marinan. Ett erbjudande som styrelsen ställt sig positiv till. Går markförvärvet igenom kan det bli möjligt att bygga ett 50-tal nya hyreslägenheter i form av två- eller trevåningshus.

Gotlandshem pekade tidigare i våras ut Slite, Klintehamn och Hemse som de orter på landsbygden där efterfrågan på nya lägenheter är som störst. Att valet nu föll på norra delen av ön har en förklaring, berättar Mats Ågren.

Annons

— Det finns redan en privat aktör som kommer att bygga hyreslägenheter i Klintehamn och Hemse, så då kände vi att vi kunde fokusera på norra Gotland istället.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Tror du att det kommer bli svårt att få de nya lägenheterna uthyrda?

— Det är inte billigare att bygga på landsbygden, så det här blir ett test om man är beredd att betala 9 000–10 000 kronor i månaden för en trea, förklarar Mats Ågren.

Annons

Detaljplanerna är redan klara vilket gör att Gotlandshem hoppas på en snabb byggstart. Närmast ligger projektet i Slite, där bygget skulle kunna starta under nästa år. I Fårösund planeras bygget ske i etapper, där ett 20-tal lägenheter skulle kunna påbörjas 2019–2020.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— I Slite ska vi ordna en medborgardialog där allmänheten får tycka till om gestaltning, utformning och komma med önskemål. Det ska bli spännande, senast bolaget byggde nytt på landsbygden var 1992 i Hemse, så det var för 26 år sedan, säger Mats Ågren.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.