Annons

Gotlandshem slipper miljonvite

Visby Dörrbytena i kvarteret Stäven 1 i Visby var inte någon ombyggnation utan en underhållsåtgärd. Gotlandshem slipper därmed miljonvite eller att tvingas byta dörrarna på nytt.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem slipper bekosta ett nytt dörrbyte i kvarteret Stäven, efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Det är mark- och miljödomstolen som nu har meddelat sin dom i tvisten mellan byggnadsnämnden i Region Gotland och regionens bostadsbolag Gotlandshem.

Byggnadsnämnden menar att Gotlandshem gjorde fel när 77 entrédörrar i bostadsområdet Gråbo byttes ut mot nya likvärdiga. Enligt nämnden var dörrbytet en ändring av byggnaderna och man menar att bolaget därför skulle ha satt in tillgänglighetsanpassade dörrar med bland annat automatisk dörröppningsfunktion. Nämnden beslutade att Gotlandshem måste byta dörrar igen, en investering som enligt bolaget skulle kosta cirka tre miljoner kronor. Om detta inte utfördes hotade nämnden med ett vite på 2,1 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gotlandshem å sin sida ansåg att det handlade om rent underhåll och att andra dörrar ändå inte skulle göra husen mer tillgängliga eftersom det till exempel saknas hiss.

Annons

Bolaget överklagade till länsstyrelsen och fick rätt. Byggnadsnämnden valde då att ta ärendet vidare till nästa instans, mark- och miljödomstolen.

Även domstolen bedömer att dörrbytena ska räknas som underhåll och inte som ändring. Reglerna om tillgänglighetsanpassning berör därför inte den utförda åtgärden. Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen som i så fall först tar ställning till om prövningstillstånd ska beviljas.

Annons

Gotlandshem har nu sålt de aktuella husen till Kuststaden projektutveckling AB, som formellt tog över fastigheterna i början av april.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.