HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem vill utöka rökförbud

Gotland Klagomål på rökande grannar och nikotinskador i lägenheter. Nu ska Gotlandshem undersöka möjligheten att utöka förbudet mot rökning i bolagets hyreshus.
Foto: Jakob Kindesjö
Gotlandshem vill utöka rökförbudet i deras lägenheter.

För tre år sedan införde Gotlandshem rökförbud i ett av de då nybyggda hyreshusen på A7-fältet i Visby. Nu vill bolaget undersöka möjligheten att införa förbudet i fler lägenheter och inte bara i nyproduktion.

— Enligt vår kundundersökning så är det många som störs av rökande grannar i trappuppgångar och på balkonger. Det orsakar också skador i lägenheten, där en nikotinsanering kan gå på mellan 100 000 och 200 000 kronor. En skada som hyresgästen kan bli ersättningsskyldig för, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Men att införa rökförbud i befintliga hyreslägenheter är problematiskt. När det gäller nybyggda lägenheter kan villkoren skrivas in i de nya hyreskontrakten. Men i befintliga bostäder gäller befintliga kontrakt. Dessutom är det oklart om ett rökförbud håller vid en rättslig prövning.

Men enligt Gotlandshem, som nu undersöker hur ett förbud kan införas, är ett alternativ att gå fram på frivillig väg.

— Vi kan inte göra det här juridiskt, utan det vi tittar på är att fånga det här utifrån intresset och den vilja som finns. Vad vi gör är att vi får fråga hyresgästerna och där det inte finns några rökare skulle vi kunna komma överens och göra de trappuppgångarna rökfria, säger Elisabeth Kalkhäll.

Enligt Gotlandshem har det befintliga rökförbudet fungerat väl.

— Vi vet att vi det bor rökare i vår nyproduktion men att det respekteras. Vi har inte fått in några klagomål, säger hon.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.