HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grannar i Eriksbo samlas på nätet

Göteborg Facebookgrupper är den nya tidens bytorg. Men både engagemang och samtalston kräver ständig omvårdnad. I Eriksbo har grannarna hittat en balans som funkar.
Anki Mattsson kollar Facebook i mobilen.
Foto: Sofia Sabel
För varje nytt inlägg i Facebookgruppen Eriksbo Forum får Anki Mattsson och de andra administratörerna ett meddelande i mobilen. "Vi har en chattgrupp. Jag pratar alltid med dem om vad som är okej och inte. Vi diskuterar igenom till ett gemensamt beslut", säger Anki.

En upphittad kanariefågel. Halloweendisco i kvarteret. Ändrade öppettider i affären. I Facebookgruppen Eriksbo Forum finns något för alla med anknytning till det stora bostadsområdet i nordöstra Göteborg. Det har också varit själva syftet sedan starten för sju år sedan.

– Forumet är till för roliga saker som vi fixar i området, för att bygga broar mellan grannar och främja integration. Det är stadigt nya medlemmar som söker sig hit, säger Anki Mattsson.

Läs ocksåGrannar lider när sjuka inte får hjälp

Hon bor i Eriksbo sedan drygt tio år, och tillhör den lilla grupp administratörer som fått förtroendet att sköta om det välanvända Facebookkontot.

Tack vare hyresgästen Birgitta Ödmans inlägg i somras fick en upphittad kanariefågel snabbt ett nytt hem.

Här stod medlemmarna bland annat för liverapportering från bilbränderna i augusti.

– När det händer något går folk direkt till forumet för att läsa. Det är alltid någon som ser och hör och lägger ut. Det blir ett bra informationsflöde.

Läs ocksåGrät för högt och för mycket - vräks

Inläggen berör både stort och smått. Under hösten har gruppen bland annat använts för att knyta samman grannar som vill börja nattvandra i området.

– Det svåraste är att nå ut till alla hushåll. Att göra folk medvetna om att det här forumet finns. Det kan vara språket också. Om nattvandringen skrev vi på arabiska, somaliska och svenska. Det är första gången tror jag, säger Anki.

Florian Stancescu är inte medlem i gruppen men kan tänka sig att prova. ”Det är ett bra tips, om det kommer bra info om Eriksbo”, säger han.

Det finns även andra utmaningar med gemenskapen på sociala medier. När medlemmar har svårt att hålla god ton måste administratörerna agera. Till sin hjälp har de en gemensam chatt där de stämmer av beslut med varandra.

– Vi har plockat bort en hel del inlägg. Och vi har blockat två personer. Det är väldigt lätt att sitta bakom en skärm och vräka ur sig galla. När man ser att det börjar bli kränkningar, med etnicitet eller personangrepp, så är det bara att stänga ner tråden, konstaterar Anki.

Varbergsbon Malin Rockström överraskades av samma fenomen när hon för två år sedan startade en Facebookgrupp i sitt bostadsområde, som ett experiment för att föra grannar närmare varandra.

– Tyvärr blev det inte alls som jag tänkte. Egentligen kanske man borde vara beredd på det. Men jag blev så himla chockad. Folk är så elaka mot varandra. Några är med bara för att klaga på vad andra skriver, säger Malin Rockström.

Läs ocksåFarhiyo jobbar med hjärtat i Vivalla - skapar trygghet genom att störa

Hennes råd är att redan från start ha en tydlig toleranströskel, med klara regler om var gränserna går. Och inte minst att administrera kontot i grupp, så att flera personer kan stötta varandra i kniviga situationer och beslut.

– Det var inte alls min tanke att det skulle behövas. Men jag var kanske naiv, säger Malin Rockström.

Jessica Engberg med sina fyra hundar.
Jessica Engberg är medlem i Facebookgruppen Eriksbo Forum sedan flera år. Hon tycker att gruppen tidvis blivit en klagomur, och att det är bra att någon styr.

I Eriksbo har administratörsgruppen också behövt skärpa rutinerna kring rent gnäll. Numera hänvisar man tydligt till fastighetsägare, störningsjour och parkeringsbolag.

Situationen blev akut förra sommaren, då gruppen överöstes av sopbilder och klagomål på hur det såg ut runt Eriksbos moloker.

– Till slut skapade vi en gnälltråd, skrattar Anki Mattsson. Nu börjar det vända.

Fakta: Grannar på nätet

Facebookgruppen Eriksbo Forum startade 2011. Den slutna gruppen har i dag över 500 medlemmar. Medlemskap förutsätter någon form av anknytning till Eriksbo.

Liknande grannforum finns till exempel på Klöverstigen i Ale, på Nergården/Pilegården i Askim och på Guldheden i Göteborg. Sök på ditt bostadsområde på Facebook!

Om områdesgruppen är offentlig kan du se alla inlägg utan att ansöka om medlemskap.

Fakta: Skapa, förklara, bjud in
 1. Skapa en grupp på Facebook. Välj om den ska vara öppen för alla eller sluten och enbart för medlemmar.
 2. Utse några grannar med gott omdöme till administratörer för gruppen. Tre–fyra stycken kan vara lagom.
 3. Skriv en presentation om syftet med gruppen. Bjud in grannarna i området. Nätverket är själva poängen.
Fakta: Tips på innehåll
 • Skoj på gång. Event, kvarterskalas, tipspromenader, loppis.
 • Områdesinformation. Byggplaner, trafik, trygghetsåtgärder
 • Lokalt bytestorg.
Fakta: Slå vakt om goda vanor
 • Fastna inte i gnällträsket. Hänvisa klagomål till rätt instans, exempelvis till värden om det gäller bostaden.
 • Undvik personangrepp. Be grannar som blir osams i gruppen att prata med varandra på riktigt i stället.
 • Håll flödet vid liv. Välkomna nya inlägg och röster. Gruppen blir som roligast om många bidrar med sitt.
Fakta: Från ovett till rent förtal
 • Den som pekar ut en annan person som brottslig, eller som lämnar nedsättande uppgifter om personen, riskerar att dömas för förtal. Det gäller även på nätet. Påföljden är böter, eller fängelse i upp till två år om förtalet anses grovt.
 • Även förolämpning kan vara ett brott. Det gäller kränkande tillmälen eller beskyllningar mot en utpekad person.
 • Den som drabbas åtalsanmäler själv. Vissa undantag finns.
Läs också Så gjorde Elina om förrådet till en egen pub – "det är så mysigt här" De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.