Annons

Grannar gick samman för att sätta press på Burlövsbostäder

Burlöv ​När hyresvärden Burlövsbostäder tog bort bänkar och buskar från gårdarna på Harakärr i Åkarp reagerade de boende. En lösning blev att starta en lokal hyresgästförening.

Mats Jönsson har bott i området i tio år och han minns hur det sköttes då. Han berättar om gröna gårdar, prunkande rosenrabatter och den där svalkande skuggan som bara träden kan ge om sommaren.

– Nu handlar allting om effektivitet. Hade de kunnat hade de satt ut plastblommor. Det känns som om de bara drar in och drar in och drar in. Prislappen är viktigare än kvaliteten, säger Mats Jönsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I våras vaknade hyresgästerna till ljudet från maskiner på gården. Burlövsbostäder tog utan att informera de boende bort uppskattade bänkar och högg ner buskage och ersatte med gråa plattor. Några grannar lyckades stoppa det som Mats Jönsson kallar skövlingen och nu hoppas han att slippa liknande händelser i framtiden. Genom en lokal hyresgästförening hoppas han kunna påverka sitt boende och få Burlövsbostäder att lyssna.

–Svårigheten med hyresrätten är möjligheten att påverka. Att starta en lokal hyresgästföreningen kan vara ett sätt att förändra det, säger Mats Jönsson.

Annons

Birgitta Sandell, vd för Burlövsbostäder, kan förstå att hyresgästerna i Harakärr är besvikna på att bänkar och grönska försvunnit på deras gårdar till förmån för utrymme för snöröjning.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

–Men samtidigt kan personalen inte skotta gårdarna för hand, säger Birgitta Sandell.

Hon är mycket positiv till att de boende har gått samman och bildat en lokal hyresgästförening i området.

Annons

– Vi vill att det ska finnas en LH i varje området. Det underlättar verkligen vårt arbete. Det innebär att vi lättare kan få samlade synpunkter och det underlättar för kommunikationen, säger Birgitta Sandell.
Hon fortsätter:
– Jag hoppas att vi tillsammans ska göra gårdarna fina.​

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.
Läs också Återbrukstrenden tar sig nya uttryck De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön Hyresgäster får påskpresent hem i brevlådan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.