HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grannar ska lära sig att stoppa våld

Nyheter Med värdens hjälp ska hyresgäster lära sig att stoppa våld hos grannen. 17 bostadsbolag har just nu skrivit på en policy, men målet är att samtliga värdar ska ansluta. Se listan.

Ett ingripande från en granne kan vara skillnaden mellan liv och död. För att hjälpa grannar i flerbostadshus att agera mot våld i hemmet har antivåldsinitiativet Huskurage tagit fram en policy för hur man som utomstående kan ingripa och stoppa en misshandel i lägenheten intill.

Den första punkten på policyn är mycket enkel: att ringa på och fråga hur det står till.

Läs också Kraftig odör och höga ljud kan leda till förlorat hyresavtal En högljudd tv är grunden till varför ett hyresavtal kan komma att sägas upp.

Men just att lägga sig i har vi svenskar svårt för, berättar initiativtagaren Nina Rung. En förkrossande majoritet av våldet i nära relationer når aldrig polisens utredare. Men ”tysthetskulturen” hjälper bara den som utsätter och inte den som blir utsatt.

– Vi märker när vi har informationskvällar om inbrott då kommer många, ska vi prata om våld i nära relationer kommer några få. För den gängse uppfattningen är att man inte ska lägga sig i, säger hon.

Grundidén är att det inte ska kosta några pengar att rädda liv utan att bostadsbolagen som antagit policyn ska sätta upp information i allmänna utrymmen så att alla kan ta del av och påminnas om dem.

Läs också Noveller i fickformat om grannar

– Det handlar om att det ska vara tydligt även för dem som kommer och hälsar på – att ”i det här huset tar vi avstånd från våld och inträffar det kommer vi att agera”, säger Nina Rung.

Här kan du ladda ner policyn från Huskurage.

Fakta: Bostadsbolag med huskurage

Bostadsbolag
Kommun

Forshagabostäder
Forshaga

Helsingborgshem
Helsingborg

KBAB
Karlstad

Kristinehamnsbostäder
Kristinehamn

Oddevaldh fastigheter
Munkedal

Munkforsbostäder
Munkfors

Mitt Alby
Stockholm

SKB
Stockholm

Wahlin fastigheter
Stockholm

Einar Mattsson
Stockholm

Wallenstam
Stockholm/Göteborg

Ikano bostad
Sverige

Willhem
Sverige

Botrygg
Sverige

Sölvesborgshem
Sölvesborg

Tyresö bostäder
Tyresö

Värmdöbostäder
Värmdö

Källa: Huskurage.se

Fakta: Handlingsplan vid misstänkt våld

Ring på dörren och fråga hur det står till.
Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.
Ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först).


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.