HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grannkonflikt har pågått i 10 år – fick heller ingen lösning i nämnden

Falkenberg Redan för tio år sedan började bråket. Den ena grannen anklagade den andra för att banka och slå i väggen. Till slut hamnade konflikten i hyresnämnden – men inte heller här fick den en lösning.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson

När kvinnan vände sig till Hyresnämnden i Göteborg hoppades hon att konflikten med grannen skulle få ett slut. Hon ville att hyresvärden skulle tvingas åtgärda störningarna. Men i sitt beslut konstaterar nämnden att de inte kan göra ett sådant ställningstagande.

Enligt hyresnämndens handlingar startade konflikten redan 2011. Kvinnan menar att då började mannen att banka i väggar och på huset vindskivor (brädor under takets gavel som skyddar takpannorna), samt ”dra saker över sitt golv”. Under åren har störningarna fortsatt dag som natt, hyresvärden har nonchalerat saken och hon har mått så dåligt att hon fått psykiska besvär.

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan
Förtvivlad i sin tur

Grannen, en nu 95-årig man, beskriver i sin tur hur förtvivlad han är. Det är kvinnan som har bankat i väggar och spelat hög musik. Under åren har han många gånger skrivit till sin hyresvärd och beskrivit vad som händer.

Hyresvärden har försökt att medla i konflikten och också Hyresgästföreningen (2014). Inget har hjälpt och kvinnan har uteblivit från flera möten. Under förhandlingen i nämnden menade värden att de inte har tagit någons parti. De har vidare inte kunnat agera eftersom grannarna anklagar varandra. De har dock svårt att tro att mannen med sina 95 år kan orsaka alla störningar och att han ”är kapabel att banka på vindskivorna”.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror
Krävs mer utredning

Det var förra året som kvinnan ansökte om att hyresnämnden skulle besluta att lägga ett åtgärdsföreläggande, tvinga hyresvärden att få störningarna att upphöra. Nu har det kommit ett beslut och begäran avslås. Nämnden konstaterar att ord står mot ord. Båda beskyller varandra för störningar. De skriver vidare att ord inte räcker och det måste finnas annan ”utredning” för att de ska kunna ta ställning. Kvinnan har visserligen spelat upp en ljudinspelning av störande ljud men den är flera år gammal och det går inte att höra om ljuden kommer från grannens lägenhet.

Läs också Vidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten" Äldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.