Annons

Grethe vill sätta fokus på brandsäkerheten

Åmål ​I fyra år har Grethe Bjørnstad bott i Åmål. Lika länge har oron för brandsäkerheten i hemmet gnagt. Hon vill att bostadsbolaget Åkab installerar brandstege på alla balkonger. – Jag är väldigt bekymrad, folk kan ju slå ihjäl sig om de tvingas hoppa.

​Grethe har redan varit med om en lägenhetsbrand. Strax innan hon skulle flytta hit från Oslo började spisen att brinna på grund av ett elfel. Grethe tänker ofta på vad som kunde hänt om elden hunnit ta riktig fart.

Då bodde hon på markplan. Nu bor Grethe i en radhusliknande lägenhet med en trappa som leder direkt upp från ytterdörren. Brandsläckaren hjälper inte om trappan blockeras. Då är balkongen enda flyktvägen. Det är runt fem meter till marken och grannens uteplats som har både stenplattor och ett staket som sticker upp. Grethe har opererat ena benet flera gånger och tror inte att det skulle gå att reparera igen om hon tvingades hoppa.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Åkab kontrollerar regelbun­det hyresgästernas brandvarnare. Det räcker inte för Grethe. Hon tycker att alla balkonger ska ha en fast brandstege som tillhör lägenheten.
– Människors säkerhet måste komma först.

Frågan om brandstegar i fler­bostadshus har inte varit aktuell i styrelsen för Åmåls Kommunfastigheter (Åkab). Men ordförande Ulf Levein (C), ser allvarligt på frågor om säkerheten.
– Jag lovar att ta reda på vilka fakta som gäller och ta upp frågan på nästa styrelsemöte. Säkerhet måste alltid gå före ekonomisk hänsyn, säger han.
Levein betonar att Åkab sköter brandsäkerheten på ett bra sätt.
– Hyresgäster som är oroliga eller har frågor är välkomna att kontakta mig direkt, tillägger han.

Annons
Fakta: Fakta

5 sätt att skydda dig och grannarna mot brand• Ställ inget brännbart i trapphuset.• Låsta dörrar till vind och källare minskar risken för anlagd brand. • Blockera inte trapphuset så att framkomligheten hindras. • Ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig om det brinner. Då spri­der sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.• Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112 och vänta på räddningstjänsten.

Källa: Räddningsverket.

Läs också Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden Klev in till grannen och krävde att få bo där Uppsagd för att värden vill slippa brandtrappa Så uppstår elbränderna i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.