HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grönt matuppror på Södermalm

Stockholm Köpa mat ihop med grannarna? Stockholmskooperativet Potatisupproret skippar butiken och handlar direkt från grossist. Resultatet: Bättre mat, lägre pris och starkare gemenskap.
Foto: Sandra Ahlqvist
Kooperativets medlemmar turas om att dela upp maten. Den här gången görs det av Elin Sandström, Anita Ahlström, Kristina Schollin-Borg och Petter Pustina.

Lådor med broccoli, avokado och selleri radas upp på långbordet mitt i rummet. Kristina Schollin-Borg delar upp potatis från en stor säck i mindre portioner om ett eller två kilo.
− Det är många fördelar. Genom att gå ihop och beställa får vi ett större ekologiskt utbud än vad butikerna erbjuder, vi slipper att gå att leta efter ekologiska matvaror på hyllorna och maten vi får är nästan aldrig är inplastad, säger hon.
Vi befinner oss i ett litet rum innanför kaféet på kulturcentret Dynamo, mitt på Södermalm. Matvarorna står på en lastpall i korridoren utanför. De levereras hit en gång i månaden och sedan delar kooperativets medlemmar upp varorna sinsemellan. Lite som att leka affär, beskriver Kristina. Hon har varit med sedan starten för ungefär två år sedan. Genom att handla direkt från leverantören bidrar de till att minska svinnet – ingen mat ligger ju i affären och blir dålig. Dessutom blir det billigare. Aubergin och paprika kostar bara hälften jämfört med i affären.
− Plus att det är jättetrevligt. Man lär känna andra i närområdet, personer som man aldrig skulle träffa annars, säger Kristina.
Den senaste tiden har intresset för kooperativet ökat dramatiskt och de har fått sätta stopp för nya medlemmar.
− Det blir för mycket mat att hantera annars. Det måste vara roligt också, säger Anita Ahlström, som är med och delar upp maten den här kvällen.
Hon har varit med i Potatisupproret sedan drygt ett år tillbaka. Då hörde hon talas om initiativet och tyckte att det lät bra.
− Jag handlar mycket ekologiskt och så tyckte jag att det var en kul idé att beställa tillsammans, säger hon.
I gruppen är hon känd för sina stora inköp av avokado. Ingen annan beställer så mycket, berättar Kristina skämtsamt.
Jobbet med att beställa och dela upp maten görs av ekokooperativets medlemmar på rullande schema. Oftast brukar de vara två som hjälps åt, men ikväll är de fyra – två rutinerade medlemmar och två nya.
Petter Pustina och Elin Sandström är båda med för första gången.
− Jag tycker att det är viktigt att konsumera hållbart och gillar idén att gå ihop och göra någonting tillsammans, säger Elin.
Hon håller koll i listan och läser upp vem som ska ha vad. De börjar med torrvarorna och det som väger mest: Tvål, kokos och butternutpumpor delas upp i matkassar. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte blanda ihop Fredrik med Fredrika. De är 20 stycken som har beställt den här gången och det tar ungefär två timmar att dela upp allt.
− Man får bra inblick i vad grannarna äter, säger Kristina skämtsamt.
Ett nytt initiativ i kooperativet är Facebookgruppen där medlemmarna delar med sig av recept till varandra.
Sitt namn har kooperativet lånat från Potatisrevolutionen år 1917. Då protesterade tusentals söderbor mot de höga matpriserna precis här utanför, på Södermannagatan. Det nya upproret är kanske inte riktigt lika omskakande, men liksom då är det någonting som puttrar i samhället, tror Elin. Hon kopplar ihop det ökade intresset för kooperativet med ett växande engagemang i hållbarhetsfrågor.
− Jag tror att folk blir mer medvetna och vill vara med och ta ansvar. Man vill göra någonting själv och väntar inte bara på att andra ska lösa problemen, säger hon.

Fakta: Så funkar det
Grundskole matten kommer till användning när varorna ska vägas och delas upp.

1. En gång i månaden kommer en lista från grossisten om vilka varor som finns att beställa. Listan görs tillgänglig för medlemmarna, som får fylla i vad de vill ha.
2. De som ansvarar för matuppdelningen gör beställningen och några dagar senare levereras maten till kulturcentret Dynamo.
3. Samma dag som maten levereras delas den upp och alla ­medlemmar kommer och hämtar sina kassar.

Fakta: Potatisrevolutionen 1917

• En stor kvinnoprotest bröt ut på Södermalm i Stockholm efter rykten om att handlare gömde undan potatis för att driva upp priserna.
• Tusentals söderbor slöt upp. De krävde att få handla, men stred också för medborgerliga och demokratiska rättig­heter.
• Protesterna öppnade dörren för den allmänna ­rösträtten.

Fakta: Att köpa mat ihop
Avokado beställs det mycket. De har bättre kvalitet och är billigare än i butik, menar Anita Ahlström.

• För att det ska fungera behöver ni vara minst 15 stycken. Ni måste komma upp i en viss summa för att få handla av grossist.
• Ni måste hitta ett ställe där maten kan tas emot. ­Hyresgästföreningens lokal kan fungera, men då måste någon vara där och öppna när varorna ­kommer.
• Var beredd på att det är lite jobb att dela upp maten. Någon måste också ta på sig att vara kassör.

Läs också Hotades av vräkning för att inte ha lagat mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.