HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gull-Britts bibliotek gav henne stipendium

Göteborg Gull-Britt Darell i Stenungsund är årets Göte Brink-stipendiat. En riktig eldsjäl som inte ens tänker använda pengarna själv. Hon vill dela de 5 000 kronorna med så många som möjligt.
Foto: Karin Gistedt
Gull-Britt Darell i Stenungsund har ordnat med bibliotek för sina grannar. För detta prisas hon med Göte Brinks stipendium.

Hon får stipendiet för sitt engagemang i Hyresgästföreningens lokalförening Torget 22 i Stenungsund. Ordföranden i föreningen Lennart Skoglund tyckte det var självklart att nominera denna sprudlande och entusiastiska person. Hon har varit aktiv i styrelsen under några år, men valde nu att hoppa av.

– Det behövs yngre krafter, så jag tyckte det var rätt att lämna nu, säger Gull-Britt.

Men hon tänker inte sluta engagera sig ändå, hon finns kvar som stöttning och hjälp för den nya styrelsen.

– Jag är föreningsmänniska och älskar det livet, säger hon.

Det var också gemenskapen som fick Gull-Britt att engagera sig i Hyresgästföreningen för många år sedan. Hon hade varit medlem tidigare när hon bodde i Göteborg. Och när hon sedan, efter att ha blivit ensam, flyttade till hyresrätt igen och det kom en värvare, var det självklart att gå med först som passiv medlem. Men snart blev hon mer aktiv och när hon flyttade ihop med Stig som är kassör i föreningen engagerade hon sig.

– Det bästa med hyresgästföreningen är ju att man lär känna sina grannar och att man kan göra saker tillsammans som gör andra människor glada. Man kan påverka på ett positivt sätt. Det är nog det jag uppskattar mest.

Det mest synbara arbetet Gull-Britt har gjort är att hon tagit tag i föreningens lilla bibliotek. Biblioteket består av tre bokhyllor i korridoren utanför tvättstugan. Böckerna står i prydliga rader och är tydligt markerade vilket år de ställts in där.

– Tidigare var det en massa gamla böcker och rörigt värre, säger Gull-Britt. Men vi bestämde oss för att rensa upp och kasta det gamla.

Sagt och gjort. Nu är det ordning och reda och många av hyresgästerna nyttjar biblioteket, lånar och ställer egna böcker till förfogande för sina grannar.

Och nu har alltså Gull-Britt pristas med Göte Brink-stipendiet som delas ut till någon medlem som medverkat till kulturaktiviteter som kommer boende till del.

– Jag funderar på vad jag ska göra för pengarna. Jag vill att alla ska ha del av dem, för det handlar inte bara om mitt jobb, säger Gull-Britt. Någon ska jag hitta på, men det får väl bli en överraskning.

 

Fakta: Göte Brinks stipendium

Stipendiet instiftades som gåva till Göte Brink på hans 70-årsdag den 14 november 1996. Göte Brink var verksam som författare och som ombudsman för Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Stipendiet utdelas till medlem som medverkar till kulturaktiviteter som kommer de boende i bostadsområden inom Hyresgästföreningens Region Västra Sveriges verksamhetsområde till del. Stipendiesumman är 5000 kronor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.