Annons

Hackerattack mot Boplats Göteborg

Göteborg ​ Boplats Göteborgs webbplats utsattes på onsdagsmorgonen för en hackerattack. Under tretton minuter visades en helt annan startsida än Boplats officiella sida.

​– Det är naturligtvis väldigt allvarligt och våra it-leverantörer undersöker just nu hur det kan ha gått till och hur det ska kunna förebyggas, säger Shahbaz Khan, informatör vid Boplats Göteborg. Vi kommer att titta grundligt på det här för det är självklart inte acceptabelt att utomstående ska kunna kapa vår startsida.

Annons
Eftersom Boplats personal har den egna webbplatsen som startsida på sina arbetsdatorer tog det inte lång tid innan intrånget upptäcktes. En webbserver hade helt enkelt ”lurats” att visa en helt annan startsida som bland annat innehöll bilder samt ett budskap på turkiska.
–  Så någon risk att någon skulle ha lurats att tro att det här innehållet hade något med Boplats att göra var det inte och efter tretton minuter lyckades våra it-leverantörer hänvisa tillbaka till vår egen startsida, säger Shahbaz Khan.
Även om hackarna lyckats kapa startsidan har de däremot inte kunnat ta sig in i själva datasystemet och kunnat komma åt eller ändra information där.
–  För oss är det trots allt en lättnad att veta att datasäkerheten i det avseendet aldrig var hotad, och det gäller naturligtvis inte minst för alla dem som är registrerade som bostadssökande i systemet, säger Shahbaz Khan.
Onsdagsmorgonens attack mot Boplats tros, enligt uppgifter i Göteborgs-Posten, vara en del i det så kallade hackerkriget mellan Sverige och Turkiet. I början av oktober blev tusentals svenska hemsidor hackade, bland annat ett flertal svenska webbhotell, och under de senaste månaderna har en rad servrar i bägge länderna drabbats.
Flera medieuppgifter gör gällande att hackerkriget startat från turkiskt håll och skälet skulle vara att Sverige anses vanhedra profeten Mohammed, bland annat genom konstnären Lars Wilks rondellhund. I Turkiet anklagas svenska hackare för att hota och förolämpa islam och för att ha lagt ut en porrbild av profeten på turkiska webbplatser.
 

Annons
Fakta: Så många bostäder behövs

​Boplats Göteborg är kommunens webbplats för fastighetsägare och bostadssökande. Sidan fungerar som en marknadsplats där fastighetsägare annonserar lediga lägenheter som de bostadssökande kan lämna intresseanmälningar till.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider Därför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.