Annons

Hagebybrand kan vara anlagd

Norrköping Ett pyromandåd eller ett tekniskt fel? Polisen ska nu ta reda på vad som låg bakom hyreshusbranden i går kväll. Samtidigt är det ännu oklart när de boende kan få flytta tillbaka.
Foto: Jakob Kindesjö
Branden i Hageby utreds som misstänkt mordbrand.

Branden på Plåtslagaregatan i Hageby i onsdagskväll utreds nu som en misstänkt mordbrand. Polisen har under dagen gjort en första undersökning av de lägenheter som låg närmast brandhärden på tredje våningen. Allt tyder på att branden inte startade i någon bostad, utan på vinden. Men vad som är orsaken är för tidigt att säga.

– Vi utreder det som en misstänkt mordbrand, men det är en låg misstankegrad i dagsläget. Vi har inte fått in att någon som sett några misstänkta personer eller gjort några fynd som pekar i den riktningen, säger Thomas Agnevik, presstalesman på polisen i Östergötland.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

På måndag räknar polisen kunna göra en teknisk undersökning av vinden.

– Förhoppningen är att vi kan få en indikation på hur branden har startat, men den här typen av utredningar kan ta lång tid, säger Thomas Agnevik.

Det här är det tredje hyreshuset i Hageby som förstörts av brand sedan förra sommaren. Men enligt polisen verkar händelserna inte ha någon koppling till varandra.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Vi vet att det har varit många bränder och har full förståelse att de boende känner sig oroliga. Men det är för tidigt att uttala sig om de har med varandra att göra. Vi ser inget sånt samband i dag, säger Fredrik Kliman, presstalesman på polisen i Östergötland.

Enligt Hyresbostäder rör det sig om tre lägenheter i huset som blivit förstörda av rök- och vattenskador. I övrigt verkar flertalet av lägenheterna ha klarat sig utan större skador. Men när hyresgästerna kan få flytta tillbaka är ännu oklart.

– I dag har de boende fått möjlighet att gå in en kort stund i lägenheterna för att ta det viktigaste för att klara helgen. Vi räknar med att kunna ge besked på måndag om och när det går att göra en återflyttning. Men vi måste bedömma rasrisken och de åtgärder som ska göras, så det kommer ju vara en byggarbetsplats ett bra tag framöver, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

Har alla drabbade fått någonstans att bo?

Annons

– Det har löst sig för alla, vi har gått in och tagit ansvar för de som inte kunnat lösa ett boende på egen hand. Vi har ordnat boende på hotell och så hade vi lediga paviljonger i Ljura. Det som är viktigt är att man fortsätter att betala sin hyra fast att man inte kan bo i sin lägenhet, säger Lars Löfgren. 

Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.