Annons

Hallå där Bengt Engberg…

Borås ...ny vd på AB Bostäder i Borås.
Foto: AB Bostäder i Borås
Bengt Engberg, vd, AB Bostäder i Borås.

”Nu skrivs ett nytt kapitel i AB Bostäders historia” står det på hemsidan i samband med att du tillträder. Det verkar finnas höga förväntningar på dig?

– Ha, ha! Ja, men det ska man ha på en ny vd. Det är klart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad blir den största utmaningen för bolaget framöver?

– Det är i första hand att utveckla vår kundleverans, att kvalitetssäkra den servicen som vi erbjuder våra kunder

Vad betyder det? Är det nöjda hyresgäster du pratar om?

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

– Ja, det handlar om att utveckla våra områden och göra rätt sak i rätt tid. Vi ska också vara tydliga i vad som ingår i den servicen som vi erbjuder. Kundfokus är grundplåten. Vi ska bland annat utveckla detta med kunden vals. Tidigare var det lite mellanmjölk över det, alla fick det lika bra eller lika dåligt. Nu ska vi möta det bättre.

Annons

I dag råder bostadsbrist i Borås, hur kan ni lösa det?

– Det är den andra utmaningen vi står inför. Vi är med och tillför hyresrätter och har ett program som innebär ungefär 100 nya lägenheter per år. Vi har ungefär 500 nya lägenheter på gång i olika projekt. Det som är skarpt läge för just nu är Hulta torg, där vi inte bara bygger 100 nya lägenheter utan dessutom bygger en ny ICA-butik och skapar ett nytt torg. Det är ett torg som är från 60-talet och som har passerat bäst före-datum. Det har dessutom varit problem med kriminalitet, bränder och upplopp. Så nu skapar vi ett tryggare och mer attraktivt torg.

Läs ocksåAvslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen"Det stormar om Bostäder i Borås. Abdirahman Jama, Hyresgästföreningen beklagar att förtroendet för bolaget naggas i kanten.

Jag tänkte även fråga om det, hur ska ni jobba för att lyfta utsatta områden tänker du?

– Vi löser inte de sociala utmaningarna med att bygga. För det behövs mer. Det vi kan göra är till exempel att rekrytera våra sommarjobbare från våra områden. I ett projekt, när vi gick över från analog till digital tv, anställde vi åtta personer från områden lokalt.

Det var inte längesedan ni sålde lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo. Är det någonting vi kommer att se mer av framöver?

Annons

– Nej, det är inget som är planerat.

Du har varit i bolaget i 15, som affärsutvecklingschef och nu senast som tillförordnad vd. Vad blir den största utmaningen för dig i din nya roll?

– I mitt ledarskap kommer jag inte att hålla i de praktiska bitarna som jag gjort tidigare. Nu kommer jag istället att få arbeta för att Ab bostäder ska ta plats och ta ansvar för att utveckla staden. Men det är ingen one man show. Vi är 120 duktiga och engagerade medarbetare.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.