HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här är barnfattigdomen i hyresrätten som störst

Halland Hem & Hyra har kartlagt barnfattigdomen i Halland. I Hylte är vart tionde barn i hyresrätt fattigt men i Kungsbacka lever endast tre procent av hyresrättsbarnen under knappa förhållanden.

Radar man upp alla fattiga barn i Halland blir kön en hel kilometer lång. Över hälften av barnen, som är 0–17 år, bor i hyresrätt, samtliga lever i familjer som har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop.

– Forskning visar att det går sämre för barn som växer upp under fattiga förhållanden. Ett tydligt mönster är att barn i ekonomiskt utsatta familjer bland annat deltar i lägre grad i olika sport- och fritidsaktiviteter, uppfattar sin närmiljö som mer otrygg, har sämre hälsovillkor och rapporterar i högre grad egna erfarenheter av mobbning, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete och vicerektor vid Malmö högskola.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Hem & Hyra har med hjälp av statistik från SCB kartlagt var och hur de här barnen bor. Siffrorna visar att hyresrätten är den boendeform som är överrepresenterad när det gäller barnfattigdom. Hela 904 fattiga barn i Halland bor i hyresrätt medan endast 43 ekonomiskt utsatta barn bor i bostadsrätt.

– En segregerad bostadsmarknad leder till ojämlika levnadsvillkor. Segregationen sprider sig vidare till andra områden och leder bland annat till skolsegregation, säger Tapio Salonen.

Annons

Men det finns även kommunala skillnader. Hylte är den kommun där störst andel, 11,3 procent, av barnen i hyresrätten är fattiga. I Kungsbacka är den siffran betydligt lägre. Här är tre procent av barnen som bor i en hyresrätt fattiga.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Forskning visar att i kommuner med en liten allmännytta tenderar hyresrätterna att bli en form av social housing.

– Det blir helt enkelt en boendeform för de med lägst inkomst, säger Tapio Salonen.

Annons

Läs även: ”Jag hade ont i huvudet varje dag”

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.
Fakta: Barnfattigdom

Undersökningen bygger på SCB:s gränsvärden. Vad som räknas som låg inkomst beror på hur familjekonstellationen ser ut och hur stor barnets hemkommun är. En familj med två barn och två föräldrar, som bor i en kommun med färre än 75 000 invånare bör, enligt SCB, ha en inkomst på 211 800 kronor per år. Har hushållet en lägre disponibel inkomst än så räknas barnen som fattiga.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.