HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är barnfattigdomen i hyresrätten som störst

Halland Hem & Hyra har kartlagt barnfattigdomen i Halland. I Hylte är vart tionde barn i hyresrätt fattigt men i Kungsbacka lever endast tre procent av hyresrättsbarnen under knappa förhållanden.

Radar man upp alla fattiga barn i Halland blir kön en hel kilometer lång. Över hälften av barnen, som är 0–17 år, bor i hyresrätt, samtliga lever i familjer som har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop.

– Forskning visar att det går sämre för barn som växer upp under fattiga förhållanden. Ett tydligt mönster är att barn i ekonomiskt utsatta familjer bland annat deltar i lägre grad i olika sport- och fritidsaktiviteter, uppfattar sin närmiljö som mer otrygg, har sämre hälsovillkor och rapporterar i högre grad egna erfarenheter av mobbning, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete och vicerektor vid Malmö högskola.

Läs ocksåVärden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvättBildcollage med covidvirus och en kvinna som står innanför ett fönster

Hem & Hyra har med hjälp av statistik från SCB kartlagt var och hur de här barnen bor. Siffrorna visar att hyresrätten är den boendeform som är överrepresenterad när det gäller barnfattigdom. Hela 904 fattiga barn i Halland bor i hyresrätt medan endast 43 ekonomiskt utsatta barn bor i bostadsrätt.

– En segregerad bostadsmarknad leder till ojämlika levnadsvillkor. Segregationen sprider sig vidare till andra områden och leder bland annat till skolsegregation, säger Tapio Salonen.

Men det finns även kommunala skillnader. Hylte är den kommun där störst andel, 11,3 procent, av barnen i hyresrätten är fattiga. I Kungsbacka är den siffran betydligt lägre. Här är tre procent av barnen som bor i en hyresrätt fattiga.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

Forskning visar att i kommuner med en liten allmännytta tenderar hyresrätterna att bli en form av social housing.

– Det blir helt enkelt en boendeform för de med lägst inkomst, säger Tapio Salonen.

Läs även: ”Jag hade ont i huvudet varje dag”

Läs ocksåSå skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda
Fakta: Barnfattigdom

Undersökningen bygger på SCB:s gränsvärden. Vad som räknas som låg inkomst beror på hur familjekonstellationen ser ut och hur stor barnets hemkommun är. En familj med två barn och två föräldrar, som bor i en kommun med färre än 75 000 invånare bör, enligt SCB, ha en inkomst på 211 800 kronor per år. Har hushållet en lägre disponibel inkomst än så räknas barnen som fattiga.

Läs också Fastighetsägarna: "Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige" Outhyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.