Annons

Halmstad bäst bostadsort för fattiga pensionärer

Halmstad Det är i Halmstad som hyresgäster med garantipension får mest pengar över i plånboken. Samtidigt visar Hyresgästföreningens rapport att garantipensionärer lever med de minsta ekonomiska marginalerna av alla grupper av hyresgäster.

​Undersökningen omfattar 30 svenska kommuner. Halmstad placerar sig även i toppskiktet efter Skövde och Borås bland kommuner som sammantaget ger hyresgäster mest pengar över till valfri konsumtion när de fasta utgifterna är betalda.

Annons
 
-Trenden är positiv. Jobbskatteavdrag och reallöneökningar har gett ett större konsumtionsutrymme för många hyresgäster, säger Petra Lundh som jobbar som bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i Region Norra Skåne.
 
Grupperna som ingår i utredning är en familj med två barn och där båda föräldrarna arbetar. En grupp består av en ensamstående förälder med barn och en grupp med ensamstående utan barn och med låg lön. Den fjärde gruppen är ensamstående pensionärer med den lägsta pensionen.
 
apporten visar att alla grupper av hyresgäster fick mer pengar över jämfört med året innan. Bäst utveckling har gruppen för familjer med två inkomster och två barn. Snittet för landet visar att den här gruppen hade drygt 9 000 kronor över varje månad till att spara eller konsumera sådant som sätter en guldkant på tillvaron. För en hyresgäst med garantipension är marginalen bara 500 kronor i månaden.
 
I undersökningen har man jämfört de olika gruppernas inkomster inklusive bidrag och dragit ifrån en schablon för fasta utgifter som hyra, barnomsorg, skatt och skälig levnadsnivå där bland annat mat och hygienartiklar ingår.
Två faktorer som vid sidan av jobbskatteavdraget får konsekvenser för hushållens ekonomi är nivån på hyra och kommunalskatten.
 
– Det här visar hur viktigt det är att man strävar efter att hålla hyrorna på en rimlig nivå, säger Petra Lundh.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.