Halmstad: Här bor dina vilda grannar
– Rävar finns mitt inne i stan, i villaområdena, berättar Fredrik Lindespång, naturparksmästare i Halmstad. Älg, hjort och vildsvin är också vanligt, inte i centrum men på andra sidan E6:an. Motorvägen sätter ju stopp för dem där.
Staden erbjuder många fördelar för både djur och fåglar, berättar Ulrik Alm, närnaturguide. Här finns ett ständigt uppdukat smörgåsbord i form av matrester som människorna lämnar efter sig. Och i parker, planteringar och privata trädgårdar är artrikedomen stor och erbjuder många olika sorters nötter och frukter.
– Skogen är mer enartad, förklarar Ulrik Alm.
I staden är också temperaturen jämnare och fienderna är få.
– Många fastighetsägare väljer marktäckande växter i rabatterna – de ger perfekt skydd för kaniner, säger Ulrik Alm. Varför bo på torvmark när man kan bo så här? tänker de väl.
För andra djur är det inte stadens lockelser, utan brist på naturliga miljöer, som fått dem att flytta närmare staden. I Rotorps konstgjorda dammar, trivs till exempel den ovanliga större vattensalamandern, berättar kommunekolog Ann-Charlotte Abrahamsson i Halmstad.
– På Andersberg kan kaninerna bli väldigt många, konstaterar Ann-Charlotte Abrahamsson. Det blir problem när de förstör fotbollsplanerna till exempel.
– Fåglarna håller både hyresgäster och hotellgäster i stan vakna, särskilt på våren när de bygger bo och får ungar, säger naturparkmästare Fredrik Lindespång.
– Få kan tänka sig att bo i ett kvarter utan koltrastens sång i mars. Och visst kan skränande råkor bli ett problem, men det är ju faktiskt vi som bjudit in dem!
Med ett fågelbad, eller bara ett litet fat med vatten, och några kryddväxter som du låter gå i blom kan du få humlor och kanske också en och annan småfågel att trivas också på den minsta balkong. Men strö inte ut mat på marken, det lockar råttorna. Kolla med värden först vad som gäller för fågelmatning där du bor.