Annons

Halva Ekerö Bostäder kan säljas

Ekerö Ekerö kommun utreder en försäljning av 49 procent av Ekerö Bostäder till Heimstaden. Det innebär att cirka 400 lägenheter kan komma att säljas för 600 miljoner kronor.

De borgerliga partierna i Ekerö kommun har försökt sälja Ekerö Bostäder, med 821 lägenheter, såväl 2008 och 2011 utan att någon försäljning har blivit av. År 2012 röstade en majoritet emot en försäljning. Men nu är frågan om en försäljning uppe igen efter att fastighetsbolaget Heimstaden lämnat ett bud om att få ingå ett partnerskap med bolaget som innebär att de köper 49 procent. I eftermiddag på Kommunstyrelsens möte tas första steget mot en försäljning.

Adam Reuterskiöld, (M), Kommunstyrelsens ordförande betonar att en eventuell affär ska utredas först.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Först kommer kommunstyrelsen att besluta om att göra en konsekvensanalys av vad ett partnerskap skulle få för konsekvenser för bolaget, när det är utrett kommer vi att ett beslut om en eventuell försäljning, säger han.

Han säger att bolaget i grunden har en bra ekonomi och att pengar inte är det största skälet till en eventuell försäljning. Enligt en värdering beräknas värdet på bolaget till 1,2 miljarder kronor, och 49 procent skulle inbringa cirka 600 miljoner till bolaget och kommunen.

– Att vi får in kompetens och en bra partner som kan utveckla kommunen är det viktigaste skälet till att sälja, att få kompetens att driva flera byggprojekt samtidigt. Samtidigt ska vi så klart se till att det blir en så bra affär som möjligt för ekeröborna om det blir en försäljning, säger han.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Kan man inte få kompetensen genom att anställa personal?

– Det är inte lätt för ett litet bolag att anställa och hitta kompetensen. Heimstaden har kompetens och med dem tror jag det är lättare att bygga nytt, säger

Annons

Hanna Svensson, (S) oppositionskommunalråd, blev förvånad när hon fick beskedet.

Läs ocksåHyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

– Vi är inte positiva till att sälja. Det är bara fem år sedan vi hade en folkomröstning där vi röstade för att inte sälja och nu går man emot det, säger hon.

Argumentet att en försäljning behövs för att Ekerö Bostäder ska få kompetens så att de kan bygga bostäder köper inte Hanna Svensson.

– Det är inget skäl till att sälja en del av bolaget, då får man lösa det på annat sätt, säger hon.

Adam Reuterskiöld tycker att det inte går att jämföra dagens situation med den för fem år sedan.

– För fem år sedan skulle vi sälja hela bolaget, men  nu behåller vi i så fall en majoritetspost i bolaget och det är en stor skillnad. Sedan har saker och ting förändrats, vi har ett jättestort bostadsbehov som vi måste lösa, säger han.

När ska utredningen vara klar?

Annons

– Förhoppningsvis under nästa år, vi har aldrig gjort det här förut, säger han.

Christina Almlöv, ordförande Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö har samlat ihop folk för att demonstrera utanför kommunhuset i eftermiddag.

– Medborgarna sade sitt om en försäljning redan 2012 och då var en tydlig majoritet emot en försäljning och nu vill vi att politikerna håller sitt löfte, det är helt fel att sälja 49 procent av bolaget, säger hon.

Ekerö Bostäders nuvarande vd Mats Viker säger att han inte vet någonting om affären utan bara hört rykten och meddelar samtidigt att han har sagt upp sig och börjar ett nytt jobb i februari.

– Men det har inte med det här att göra, jag fick ett erbjudande jag inte kunde motstå, säger han.

Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.