HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han blir ny nyckelperson för att minska hemlösheten i Malmö

Malmö Per Eriksson, tidigare rektor vid Lunds universitet blir ny nyckelperson i Malmö stads arbete med att få ner hemlösheten. Fler privata hyresvärdar i Bostad först är ett av målen.
Foto: Johanna G. Jimenez
Per Eriksson, tidigare rektor vid Lunds universitet, blir ny nyckelperson i Malmös arbete mot hemlöshet.

Nu satsar Malmö på mer resurser till Bostad först, som en del i arbetet med att minska hemlösheten i staden.

Per Eriksson, tidigare rektor på Lunds universitet blir ny projektledare inom Malmö stads arbete mot hemlöshet och till hans främsta uppgifter hör att få fler privata hyresvärdar att upplåta lägenheter till Bostad först. Målet är att fler hemlösa med en social problematik ska kunna få en chans till bostad.
– Det är ett stort förtroende och jag ser mycket fram emot att vidareutveckla arbetet med Bostad först, säger Per Eriksson på torsdagens pressträff och fortsätter:

Läs ocksåErika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge

– Det blir allt viktigare för alla företag och offentliga organisationer att visa att de har ett socialt engagemang. Det gäller även de privata fastighetsägarna att visa att de vill vara med och jobba för en bättre värld, säger Per Eriksson.

Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor är glad över det nya samarbetet.
– Förutom hans kunskaper och erfarenheter är Per Eriksson sedan tidigare djupt engagerad i frågan om hemlöshet. Det ska bli intressant att samarbeta över gränserna, säger Carina Nilsson (S).
Bostad först-metoden har använts i Malmö stad sedan september 2012 och går ut på att en hemlös person som har ett missbruk och ofta lider av psykisk ohälsa kan få en bostad, och därefter erbjuds stöd att ta itu med sina andra problem.

I dag finns det 22 lägenheter till hands inom Bostad först, både hos MKB och privata fastighetsägare. Någon exakt siffra på hur många fler lägenheter man vill vaska fram till Bostad först är svårt att ange, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S).
– Men målet är att kunna växa rejält, säger hon.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

Det kan vara en utmaning att få hyresvärden att acceptera förutsättningarna för Bostad först-metoden, som handlar om att en person med pågående missbruk flyttar in i lägenheten, säger hon.

– Värden ska vara okej med att en person med ett pågående missbruk ska flytta in. Men vi har bra resultat, av de 22 personer som fått lägenhet sedan projektet startade är det bara två som avbrutit. Resten har kunnat förändra sitt liv i positiv riktning, säger Carina Nilsson (S).

Antalet hemlösa i Malmö har ökat med 17 procent på bara ett år, från 1 142 till 1 333 personer. Det visar kommunens årliga kartläggning av antalet hemlösa i kommunen. Av dessa är 26 uteliggare. Majoriteten av de hemlösa, 80 procent, har som enda problem att de saknar bostad.
Antalet barn i hemlösa familjer ökade från 467 till 675 personer, hela 45 procent.

Läs ocksåHär är intresset störst för statliga pengar till Bostad förstEn person går in genom en lägenhetsdörr, blåjeans, svart jacka, sedd bakifrån, bilden skuren så man inte ser huvud, axlar eller fötter. Sju av tio kommuner i Gävleborg har sökt pengar till att jobba med Bostad först.

 Hur ser du på det faktum att antalet barn i hemlösa familjer bara ökar i Malmö?

– Det är ett stort stigma för barn att växa upp i förhållanden där boendet är osäkert och de inte har en fast punkt. Familjerna är inte uteliggare men bor under osäkra former, hos vänner eller på osäkra kontrakt. Det stora problemet är bristen på bostäder och att det inte byggs tillräckligt, säger Per Eriksson.

Läs också Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.