Annons

Han blir ny vd för Kindahus

Kinda Det är nu klart vem som tar över som vd för Stiftelsen Kindahus. Jan Skarin kommer närmast från Stångåstaden. Han ser fram emot att jobba hos en mindre värd med korta beslutsvägar.
Foto: Jenny Knutsson
Kindahus styrelseordförande Lars Wiström, till höger, presenterade på tisdagen Jan Skarin som ny vd för den kommunala bostadsstiftelsen.

26 personer sökte tjänsten som Per Cedervalls efterträdare. Bland dem fastnade stiftelsens styrelse för Jan Skarin.

Han har närmare 30 års erfarenhet från arbete hos kommunala hyresvärdar. Först på dåvarande Åtvidabergs kommunala bostads AB, men de senaste nästan 28 åren hos Stångåstaden, där han har haft en rad olika ansvarsområden genom årens lopp. Han lämnar nu jobbet som förvaltningscontroller hos länets största hyresvärd, för att bli chef hos en av de mindre.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Så här beskriver han vad det är som lockar med vd-jobbet:

– Det är utmaningen. Spänningen att kunna ta med sig erfarenheter från ett stort företag till ett mindre företag och utveckla dem där. Det känns lite häftigt tycker jag.

Han ser fram emot ett jobb där han får lämna skrivbordet en hel del, möta människor och vara med på alla plan i verksamheten. Han anser själv att hans främsta styrka är förvaltning.

Annons
Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– När man sitter i en så här stor organisation som jag gör nu med 160–170 anställda, då är det alltid grupper som jobbar med olika saker och så kommer någon på en idé och då ska det tillsättas en ny grupp som ska utreda och greja och det tar tid.

Kindahus har i dag nio anställda och 932 lägenheter. Jan Skarin vill jobba med snabba beslut och korta beslutsvägar.

– Långbänkar och jag är inte överens. Sen får det ju inte vara förivrade beslut, utan de ska ju vara med eftertänksamhet, betonar han.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Bland de utmaningar som väntar finns bland annat att lyckas fortsätta hålla uppe underhållstakten utan att äventyra stiftelsens ekonomi. De ekonomiska mål som styrelsen satte upp 2010 har i stort sett uppnåtts. En annan fråga gäller eventuell nybyggnation utöver den i Kisa som redan är beslutad. Det finns bland annat önskemål från allmänheten om fler bostäder i Rimforsa.

Annons

Kindahus styrelseordförande Lars Wiström (M) sade under rekryteringsprocessen till Hem & Hyra att han gärna skulle anställa en kvinna som vd. Men så blev det alltså inte, även om en kvinnlig sökande var med långt fram i processen.

– I första hand tittade vi på ledaregenskaper och erfarenhet från branschen, säger Lars Wiström.

Jan Skarin tillträder den 3 januari och kommer i början att stöttas av avgående Per Cedervall. Skarin får en lön på 70 000 kronor och en fallskärm värd 12 månadslöner om styrelsen skulle ge honom sparken. Själv har han en uppsägningstid på sex månader. När Hem & Hyra senast kartlade vd-lönerna inom allmännyttan, för knappt ett år sedan, uppgav Per Cedervall en lön på 78 500 kronor.

Fakta: Jan Skarin

Ålder: 59 år.Bor: Åtvidaberg.Familj: Hustru och två hemmaboende tvillingsöner på 22 år.Övrigt: Har varit fotbollstränare för barn och ungdomar i 18 år och amatörtränare inom travet i drygt tio år.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.