HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hanna sätter färg på grå hus

Umeå Hanna Karlzon behövde varva ned. Det slutade med att hon skapade vackra husfasader. I somras målade hon en källarvägg i ett av Bostadens hus.
Foto: Göran Lindh
Hanna Karlzon

Måla fasader, hur kom du på den tanken?
– Jag har ett eget företag och hade en period väldigt mycket att göra. Jag behövde bryta av med något annat än just det jag höll på med. Jag har alltid gillat street art och konst i offentliga miljöer. Så vid något tillfälle tog jag en bild på en fasad och ”målade” den i ett fotoredigeringsprogram.

Men det slutade inte med det?
– Nej. Jag ville bara ha något att göra vid sidan om. Men det har blivit mer och mer. Jag tar bilder på väg till och från jobbet. Lägger mönster och färglägger gör jag när jag har en stund över.

Läs ocksåUppstickaren Unobo gapar efter mycket i Norrland

Är det bara fasader?
– Det finns så många tomma ytor. Fasader, murar och annat har jag tagit bilder på. Ofta i neutralt tråkiga färger. Det har var verkligen ett sidospår som ledde till något nytt.

Hur har det tagits emot?
– Jag har lagt ut bilderna på Instagram och jag har fått massor av positiva reaktioner. Det roliga är just att människor blir glada. Det har också varit en viktig del i det här, att locka människor. Att väcka idéer hos andra.

Hur tänker du då?
– Det behöver inte vara jag som gör saker. Det är inte det som är tanken. Jag vill visualisera en idé för folk så att det skapas många individuella tankar.

Läs ocksåBostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset

Har du alltid varit intresserad av design och formgivning?
– Ja, jag har alltid tecknat mycket. Bild var mitt favoritämne i skolan.

Just mönster och färger verkar ligga nära ditt hjärta?
– Jo, så är det. Jag har designat tapeter, kläder och annat. Och en målarbok för lite större barn och vuxna har jag gett ut. Den fick ett jättefint bemötande och sålde slut snabbt.

Vad tror du om framtiden för dina fasader?
– Många av de som kommenterat bilderna vill att det ska genomföras på riktigt. Det vore så klart jätteroligt. Någon tänkte, eller hade redan gjort det, skriva ett medborgarförslag om det.

Läs ocksåHyresförhandlingarna i Umeå har strandat

Har du hört något från någon fastighetsägare?
– Ja, i somras målade jag en källarvägg i ett av Bostadens hus. Inga utomhusprojekt – ännu.

Fakta: Hanna Karlzon

Ålder: 34. Bor: Hyresrätt, en femma hos Bostaden, i Umeå.Familj: Sambo och två barn, sju och tre år.Gör: Designer, illustratör och formgivare. Eget företag.Aktuell: Bland annat vill Hanna sätta färg på tråkiga fasader. Övrigt: Fler bilder finns på Hannas sida på Instagram; instagram.com/hannakarlzon.

Läs också Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar Norrland på Noliamässan i Umeå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.