HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är det barnen bakom allt

Hudiksvall De vuxna tackar barnen för sammanhållningen som grannarna i Östanbräck-Björkberg byggt upp. – Börjar man med de små får man med föräldrarna på köpet, säger eldsjälen Ulf Svensson
Foto: Mats Jonsson
Thomas Dahlberg och Ulf Svensson ser barnen som den naturliga ingången för att få till en bra gemenskap i ett bostadsområde. Foto: Mats Jonsson

Lokala Hyresgästföreningen i Hudiksvallsområdet Östanbräck-Björkberg har efter starten förra året snabbt blivit ett föredöme när det gäller att skapa engagemang och gemenskap i ett bostadsområde.

Grannarna spelar bingo, har fester, äter middagar, åker på resor och gör mycket annat kul tillsammans. Något som också gör det mycket lättare att hantera bekymmer som kan uppstå i ett bostadsområde.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Människor som känner varandra har ju lättare att prata även om allvarliga saker.

Kittet i sammanhållningen är barn- och ungdomsverksamheten i föreningslokalen mitt i ”Bräckan”. En lokal som vid Hem & Hyras besök mest påminner om en ungdomsgård med ett biljardbord mitt i rummet och med barn som spelar hockeyspel eller pysslar runt småborden intill.

På ena väggen sitter ett imponerande antal målade flaggor från länder som barnen antingen växt upp i eller besökt.

Läs ocksåOro hos lokala hyresgästföreningar: Vad ska hända efter pandemin?

– Småbarnsföräldrarna kommer inte utan barn och barnen kommer inte utan föräldrar. Därför är det här ett bra sätt att jobba på, säger Ulf Svensson, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen och den stora eldsjälen i arbetet.

Det syns också att han njuter av att själv få umgås med de unga som besöker lokalen.

– De är så otroligt goa. Det känns som att jag har en massa barnbarn, säger den tidigare ishockeyspelaren som beskriver sig själv som en lagspelare även i sin nuvarande roll och blir lätt generad när kassören Thomas Dahlberg hyllar hans smittande engagemang och förmåga att få med sig folk.

Läs ocksåReste på semester istället för att betala hyran – hotas av vräkningFlygplan i luften

Trots att lokalföreningen är relativt nystartad betraktas den redan som något av ett föredöme i sättet att skapa aktiviteter och gemenskap för de sju kronorna per månad som hyresgästerna satsar som fritidsmedel.

Ulf, Thomas och de andra i styrelsen har fått berätta om sina idéer för andra föreningar som jobbar på att få fart på verksamheten.

– Hos oss är alla välkomna. Det spelar ingen roll om du kommer från Söderhamn eller Kuwait. Det är det här området som gäller. Vi som bor här ska hålla ihop, säger Thomas Dahlberg.

Ulf Svensson har uppdrag även på andra nivåer inom Hyresgästföreningen. Men det är det nära arbetet i det egna bostadsområdet som han brinner mest för.

– På lokal nivå kan vi inte påverka hyrorna. Däremot kan vi påverka hur folk trivs i området, och det är jätteviktigt. Vi ska främja gemenskapen och stävja utanförskap.

 Vad är det som driver dig?

– Ser du inte barnen som skrattar och har roligt? Bättre kvitto kan man inte få.  

– Dessutom bor jag ju i området själv och vill att det ska fungera bra här. Drömmen är att alla barn leker med varandra och att alla vuxna pratar med alla.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" 182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.