Annons

Här delar 15 personer på samma lägenhet

Linköping Inte det värsta året hittills, men ändå tufft. Så beskriver Kårservice läget på bostadsmarknaden för studenter. Svårast är situationen för studerande från andra länder.
Foto: Jenny Knutsson
För 100 kronor natten kan studenter bo på en luftmadrass i nödboendet, berättar Linda Espling från Kårservice.

Medan Tim Mårtensson åtminstone har tak över huvudet är det många studenter som inte ens har det i början av terminen. För dem kan nödboendet som i början av terminen tillhandahålls genom Kårservice, studentkårernas serviceorganisation, vara en tillfällig lösning.

Kårservice hyr två trerumslägenheter i stadsdelen Ryd och säljer biljetter till dem som behöver någonstans att sova. Avgiften är 100 kronor per natt för en luftmadrass. Det ligger 15 madrasser i varje lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bättre än ingenting, men jobbigt att behöva köa för att använda badrummet, säger Vlad, utbytesstudent från Rumänien och en av dem som bor i nödboendet.

Annons

Enligt Linda Espling, boendeombud på Kårservice, är det de internationella studenterna som generellt har svårast att hitta egen bostad.

– De saknar ofta kontaktnät här och har kanske inte heller koll på hur kösystemet för att få lägenhet fungerar, säger hon.

Annons
Läs ocksåKlart: Hans, 74, vräks från studentboende

Kårservice statistik visar att läget ändå är lite bättre i år än det varit de senaste åren. Linda Espling tror att det dels kan bero på att det har byggts nya bostäder, men även att en del nya studenter är mer förberedda än tidigare på att det är bostadsbrist och hittar lösningar själva.

Fakta: Nödboendet i Ryd

Så här många övernattningar har sålts till och med 2 september respektive år i Kårservice nödboende i Ryd:

2011: 7152012: 6722013: 6012014: 4122015: 5142016: 310

Källa: Kårservice.

Läs också Elaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög Föräldrarna skapar trygghet i Ryd 25 000 steg för ett tryggare Ryd Hyresvärd lappar cyklar i Ryd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.