Annons

Här erbjuds hyresgästerna svalka i svala rum – ett steg i anpassning mot varmare klimat

Vällingby Det råder en tryckande värmebölja och det är svårt att veta var man ska ta vägen. För Svenska Bostäders hyresgäster i Vällingby erbjuds svalka i tre HGF-lokaler i sommar. Sommarjobbande ungdomar finns på plats. "Här kan man bara chilla, dricka lite kaffe eller spela sällskapsspel", säger Zamir Ahmed Abdi, handledare för sommarjobbarna.
Foto: Linda Dahlin
Sommarjobbarna Hosem Hachichi och Axel Vinsten är redo för att ta emot besökare som söker svalka. När det är lugnt i lokalen spelar de gärna pingis med handledaren Zamir Ahmed Abdi.

Ute är det stekhett. Men nere i Hyresgästföreningens lokal på Ångermannagatan 118 i Vällingby jobbar en AC på högtryck och det är befriande svalt i rummet. Två sommarjobbande ungdomar, Hosem Hachichi och Axel Vinsten, finns på plats för att välkomna besökare och erbjuda aktiviteter, som pingis och sällskapsspel för dem som vill. Eller erbjuda en kopp kaffe med kaka för dem som bara vill ta det lugnt.

– Vi hoppas att det kan bli ett möte mellan generationer, att både unga och gamla kan hänga här, säger Zamir Ahmed Abdi, handledare för de sommarjobbande ungdomarna som finns på plats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

HGF lånar ut lokaler

Det är Svenska Bostäder som kör ett pilotprojekt i sommar med tre svala lokaler i Vällingby som de kallar Svalbo, där hyresgäster kan svalka sig vid värmeböljor. Lokalerna, som lånas ut av Hyresgästföreningen, har inretts med kylaggregat.

Efter sommaren kommer Svenska Bostäder att utvärdera om lösningen med svala lokaler kan bli en del av arbetet med att klimatanpassa bostadshus till en allt varmare värld.

AC:n är inställd på 19 grader, men kan lätt regleras vid behov. Zamir Ahmed Abdi är handledare för de sommarjobbande ungdomarna.

Zamir Ahmed Abdi har tidigare jobbat i projekt för WWF, och är väl insatt i klimatfrågor. Att vi går mot ett varmare klimat ser han som oroväckande.

– Nu får vi betala priset för hur vi har levt, klimatförändringarna is getting real. Vi lever som att vi har tre jordklot trots att vi bara har ett och drabbas av varmare klimat, skogsbränder och vattenbrist. Vi kan knappt vara i våra lägenheter när det blir för varmt.

Annons

”Nu får vi betala priset för hur vi har levt, klimatförändringarna is getting real.”

Han kom från Somalia till Sverige som 15-åring och är van vid värme, men värmen i Sverige är mer tryckande än den i Somalia tycker han.

– Det är som att luften står helt stilla här när det blir värmebölja. Tidigare var det mest länder mer söderut som drabbades av värmeböljor, men nu har vi dem också här i Sverige.

Klimatanpassar nya hus

Anna Wigsén, verksamhetsutvecklare på avdelningen för fastighetsutveckling på Svenska Bostäder, säger att de jobbar med att klimatanpassa deras hus i nyproduktion.

– Vi har tidigare byggt hus som ska klara kyla, men vi har inte behövt bygga hus för att klara värme. Vi har justerat vårt arbetssätt efter det föränderliga klimatet och arbetar bland annat med olika typer av solavskärmning när vi bygger nytt, säger hon.

Annons
Läs ocksåSå håller du lägenheten sval – utan AC
Tre lokala hyresgästföreningar lånar ut sina lokaler i sommar. Lokalen på Ångermannagatan 118 i Vällingby är en av dem.

Sture de Vries, verksamhetstutvecklare inom förvaltning, lägger till grönska som en viktig faktor.

– Asfalt och sten absorberar värme, så det är viktigt att planera in för träd och annan växtlighet som kan ge skugga när man bygger nytt.

Den 20 juni öppnades de tre svala lokalerna. Än så länge har de inte haft så många besökare, men de hoppas att fler hyresgäster ska hitta dit nu när det är så varmt.

Läs ocksåSå hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbakaStiger kvicksilvret högre än 26 grader en längre tid kan du ha rätt att kräva åtgärder – samt få pengar tillbaka för lidandet. Undantag gäller dock under tillfälliga värmeböljor.

– Här kan man verkligen bara chilla, säger Zamir Ahmed Abdi.

Fakta: Svalbon fram till 11 augusti

Fram till den 11 augusti finns de svala lokalarna på följande adresser:

  • Lyckselevägen 84, ingång på baksidan av huset.
  • Indalsbacken 12, ingång via källarentré.
  • Ångermannagatan 118, ingång på gavel av hus.

Måndag-torsdag: klockan 10:00-15.00.
Fredag: klockan 10:00-13:30.

Källa: Svenska Bostäder


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.