Annons

Så hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbaka

Nyheter 26 grader. Det är inomhustemperaturen du normalt måste stå ut med under sommaren – innan värden måste ingripa. Under tillfälliga värmeböljor eller extremt väder får man dock uthärda ännu hetare hemmamiljö.
Stiger kvicksilvret högre än 26 grader en längre tid kan du ha rätt att kräva åtgärder – samt få pengar tillbaka för lidandet. Undantag gäller dock under tillfälliga värmeböljor.
Stiger kvicksilvret högre än 26 grader en längre tid kan du ha rätt att kräva åtgärder – samt få pengar tillbaka för lidandet. Undantag gäller dock under tillfälliga värmeböljor.

Sommarhettan har slagit till med full kraft – och tog många av oss på sängen. Medan somliga jublar och smörjer på solskyddet kämpar andra för att inte få lägenheten förvandlad till en bastu.

Ungefär var tredje hyresgäst upplever att hemmet blir för varmt under högsommaren, och för många innebär skinande sol att nattsömnen och trivseln inomhus går förlorad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Så hög temperatur får du ha i bostaden
Hanna Zackariasson i Göteborg flyr till vattnet för att slippa hettan inomhus. ”Sedan ser vi till att dra ner persiennerna och flyttar med fläkten till varje rum man går.”

Faktum är att det finns regler för hur varmt man ska behöva ha hemma. Under sommarmånaderna lyder Folkhälsomyndighetens rekommendation att bostadstemperaturen inte får vara högre än 26 grader under en ”varaktig tid”. Exakt hur länge som ska betraktas som varaktigt finns inte nedskrivet men Hyresgästföreningens tolkning är att det rör sig om åtminstone ett par veckor.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Överskrids denna rekommendation är inomhusmiljön att betrakta som en olägenhet för hälsan. Det innebär att hyresvärden har skyldighet göra en utredning om inomhusklimatet. Värden kan sedan välja att sätta upp solskyddsfilm över fönstren, installera persienner eller vidta mer drastiska åtgärder.

Läs ocksåSå håller du lägenheten sval – utan AC

Högre temperatur under värmeböljor

Under tillfälliga värmeböljor justeras den tillåtna temperaturen upp ytterligare två grader. Då får det alltså lov att vara 28 grader varmt inne.

Men hur lång är en värmebölja då?

Annons

– Bra fråga! Det finns inget exakt antal dagar angivna. En värmebölja innebär helt enkelt att det råder en värme som man normalt inte förväntar sig av en svensk sommar, säger Suzan Rasul, juristchef för Hyresgästföreningens region Västra Sverige.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Ett bra sätt att ta reda på om lägenheten är för varm är att notera temperaturen både inne och ute och jämföra mot tidigare år. Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer överskridits även när det inte varit undantagsväder har man sannolikt för varmt inne.

Suzan Rasul, juristchef för Hyresgästföreningens region Västra Sverige.

Men det gäller att mäta på rätt sätt, understryker Suzan Rasul.

– Mät inte nära en vägg eller fönster utan cirka en meter upp från golvet mitt i vistelserummet. Då får du en ungefärlig angivelse av hur varmt det är.

Om man har tvingats leva i en stekhet lägenhet finns även chans till en rabatt på hyran och pengar tillbaka retroaktivt, eftersom bostaden inte gått att använda fullt ut.

Mät temperaturen vid olika tider

Det är därför viktigt att man noggrant dokumenterar temperaturen vid olika tider och dagar, för att använda som beslutsunderlag.

Annons

– När det föreligger brister som gör att lägenheten inte är i fullt brukbart skick har man generellt rätt att kräva hyresreduktion. Men hur mycket en hyresgäst har rätt att få tillbaka är svårt att säga, det måste göras en individuell bedömning.

Om hyresvärden inte lyssnar kan du som boende vända dig till kommunens miljökontor. De kan i förlängningen beordra värden att ingripa. Som medlem i Hyresgästföreningen går det även att få juridisk hjälp och representation.

Även du själv kan ge svalkan en hjälpande hand.

– Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen och vädra kvälls- och nattetid då det är svalare ute, säger Suzan Rasul.

Här har du fler tips på hur du håller dig själv och lägenheten sval.

Fakta: Så varmt får det vara

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor eller vid extrema väderförhållanden.

Undantag: Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det går heller inte att få ersättning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Hyresgästföreningen

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.