HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så hög temperatur får du acceptera inomhus

Nyheter 26 grader. Det är inomhustemperaturen du normalt måste stå ut med under sommaren – innan värden måste ingripa. Under tillfälliga värmeböljor eller extremt väder får man dock uthärda ännu hetare hemmamiljö.
Stiger kvicksilvret högre än 26 grader en längre tid kan du ha rätt att kräva åtgärder – samt få pengar tillbaka för lidandet. Undantag gäller dock under tillfälliga värmeböljor.

Årets sommar har hittills inte spelat alla sol- och badfantaster i händerna, men nu står återigen varmare väder för dörren.

Men medan somliga jublar och packar picknickkorgen bävar andra inför att få lägenheten förvandlad till en bastu. Ungefär var tredje hyresgäst upplever att hemmet blir för varmt under högsommaren, och för många innebär skinande sol att nattsömnen och trivseln inomhus går förlorad.

Läs ocksåSå håller du lägenheten sval – utan AC

Faktum är att det finns regler för hur varmt man ska behöva ha hemma. Under sommarmånaderna lyder Folkhälsomyndighetens rekommendation att bostadstemperaturen inte får vara högre än 26 grader under en ”varaktig tid”. Exakt hur länge som ska betraktas som varaktigt finns inte nedskrivet, men Hyresgästföreningens tolkning är att det rör sig om åtminstone ett par veckor.

👍 Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Överskrids denna rekommendation är inomhusmiljön att betrakta som en olägenhet för hälsan, vilket innebär att hyresvärden har skyldighet göra en utredning om inomhusklimatet. Värden kan sedan välja att sätta upp solskyddsfilm över fönstren, installera persienner eller vidta mer drastiska åtgärder.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Under tillfälliga värmeböljor justeras den tillåtna temperaturen upp ytterligare två grader. Då får det alltså lov att vara 28 grader varmt inne.

Men hur lång är en värmebölja då?

– Bra fråga! Det finns inget exakt antal dagar angivna. En värmebölja innebär helt enkelt att det råder en värme som man normalt inte förväntar sig av en svensk sommar, säger Suzan Rasul, juristchef för Hyresgästföreningens region Västra Sverige.

Läs ocksåSkandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem”

Ett bra sätt att ta reda på om lägenheten är för varm är att notera temperaturen både inne och ute och jämföra mot tidigare år. Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer överskridits även när det inte rådit undantagsväder har man sannolikt för varmt inne.

Suzan Rasul, juristchef för Hyresgästföreningens region Västra Sverige.

Men det gäller att mäta på rätt sätt, understryker Suzan Rasul.

– Mät inte nära en vägg eller fönster utan cirka en meter upp från golvet mitt i vistelserummet. Då får du en ungefärlig angivelse av hur varmt det är.

Om man har tvingats leva i en stekhet lägenhet finns även chans till en rabatt på hyran och pengar tillbaka retroaktivt, eftersom bostaden inte gått att använda fullt ut. Det är därför viktigt att man noggrant dokumenterar temperaturen vid olika tider och dagar, för att använda som beslutsunderlag.

– När det föreligger brister som gör att lägenheten inte är i fullt brukbart skick har man generellt rätt att kräva hyresreduktion. Men hur mycket en hyresgäst har rätt att få tillbaka är svårt att säga, det måste göras en individuell bedömning.

Om hyresvärden inte lyssnar kan du som boende vända dig till kommunens miljökontor, som i förlängningen kan beordra värden att ingripa. Som medlem i Hyresgästföreningen går det även att få juridisk hjälp och representation.

Även du själv kan ge svalkan en hjälpande hand.

– Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen och vädra kvälls- och nattetid då det är svalare ute, säger Suzan Rasul.

Här har du fler tips på hur du håller dig själv och lägenheten sval.

Fakta: Så varmt får det vara

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor eller vid extrema väderförhållanden.

Undantag: Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det går heller inte att få ersättning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Hyresgästföreningen

Läs också Så långa är kötiderna till de mest populära adresserna - Elin väntade i 15 år Efter storbranden i hyreshuset – systrarna Alsaidan lever på hoppet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.