Här får barnen rita nya lekplatser
För två år sedan satsade Gotlandshem på att bygga en ny lekplats i Slite efter initiativ av den lokala hyresgästföreningen. Men hur anläggningen skulle se ut lät man barnen i området vara med och bestämma. Särskilda träffar anordnades där de fick rita teckningar och berätta. En metod som hyresvärden nu valt att använda vid alla lekplatsomgörningar.
— Barnen får vara med och komma med önskemål vad de vill ha. Det kan komma förslag på både bergochdalbana och dinosaurier. Det är ganska härligt, det är ju fritt att önska. Sedan får vi se vad som är möjligt att göra, säger Lars Söderberg, projektledare på Gotlandshem.
Vad är populärast att ha på lekplatserna enligt dagens unga?
— Kompisgungan och så vill många ha klätterlek, det vill de allra flesta ha. Sedan vill en del ha ha affär, karuseller och lekhus medan en del nöjer sig med bara en fotbollsplan. Det mesta går att ordna, det finns ett hundratal olika lekutrustningar att beställa. Jag försöker få med så många önskemål som möjligt i det vi väljer.
Sedan lekplatsen i Slite blev klar har nya anläggningar ordnats i bland annat kvarteret Bogen och nu senast på Stjärngatan i Visby, som blev färdig nu i sommar. Gotlandshem håller på att ta fram en underhållsplan för alla lekplatser och målet är att rusta eller bygga två nya per år. Men satsningen handlar inte enbart om att ge bättre lekmiljöer för barn, berättar Lars Söderberg.
— Vi ser det som samlingsplatser och att det är med och skapar bättre trygghet i ett område. Man tar med sig barnen till lekplatsen där det finns andra barn och vuxna och plötsligt börjar man prata med varandra, får en dialog och känna en gemenskap, förklarar han.
Hur väljer ni vilka lekplatser som ska rustas?
— Vi tittar på vilka kostnader det blir och vilket behov som finns. Barntätheten är den viktigaste faktorn. Vi vill ju att lekplatsen ska komma till användning och av så många som möjligt.