Annons

Här finns en säng för natten för Finspångs hemlösa

Finspång Enligt kommunens statistik är 41 personer i Finspång hemlösa. Monica Gustavssons jobb är att försöka hjälpa dem att få en fast punkt i tillvaron.
Foto: Jenny Knutsson
Rummen på jourboendet är enkla, men där finns säng. Monica Gustavsson är samordnare för boendestödet i Finspångs kommun.

– Vi har en bostadstrappa, där man tar ett steg i taget. Målet är ett eget förstahandskontrakt, säger Monica Gustavsson, samordnare hos kommunens boendestöd.

Det första steget kan vara att tillbringa natten på jourboendet, det som i folkmun kallas härbärge, som är inrymt i den före detta brandstationen i centrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Antalet hemlösa har ökat i landet sedan Socialstyrelsen senast gjorde en riksomfattande undersökning 2005. Flest hemlösa i Östergötland, i antal personer räknat, finns i länets två storstäder Norrköping och Linköping. Det är kommuner där antalet lägenheter är få och bostadssökande ofta tvingas köa länge för lägenhet. Men hemlöshet finns även i mindre kommuner, där det ofta finns tomma lägenheter.

Annons

– Samarbetet fungerar bra med hyresvärdarna på orten. Men det är ett problem att det är ont om små lediga lägenheter, säger Monica.

Enligt Monica är Bosses situation typisk. Men det finns också hemlösa som har levt helt ordnade liv, men drabbats av någon form av kris som arbetslöshet eller skilsmässa.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

– Hemlöshet kan drabba vem som helst. Även dig eller mig.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.