HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här finns en säng för natten för Finspångs hemlösa

Finspång Enligt kommunens statistik är 41 personer i Finspång hemlösa. Monica Gustavssons jobb är att försöka hjälpa dem att få en fast punkt i tillvaron.
Foto: Jenny Knutsson
Rummen på jourboendet är enkla, men där finns säng. Monica Gustavsson är samordnare för boendestödet i Finspångs kommun.

– Vi har en bostadstrappa, där man tar ett steg i taget. Målet är ett eget förstahandskontrakt, säger Monica Gustavsson, samordnare hos kommunens boendestöd.

Det första steget kan vara att tillbringa natten på jourboendet, det som i folkmun kallas härbärge, som är inrymt i den före detta brandstationen i centrum.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

Antalet hemlösa har ökat i landet sedan Socialstyrelsen senast gjorde en riksomfattande undersökning 2005. Flest hemlösa i Östergötland, i antal personer räknat, finns i länets två storstäder Norrköping och Linköping. Det är kommuner där antalet lägenheter är få och bostadssökande ofta tvingas köa länge för lägenhet. Men hemlöshet finns även i mindre kommuner, där det ofta finns tomma lägenheter.

– Samarbetet fungerar bra med hyresvärdarna på orten. Men det är ett problem att det är ont om små lediga lägenheter, säger Monica.

Enligt Monica är Bosses situation typisk. Men det finns också hemlösa som har levt helt ordnade liv, men drabbats av någon form av kris som arbetslöshet eller skilsmässa.

Läs ocksåHär är intresset störst för statliga pengar till Bostad förstEn person går in genom en lägenhetsdörr, blåjeans, svart jacka, sedd bakifrån, bilden skuren så man inte ser huvud, axlar eller fötter. Sju av tio kommuner i Gävleborg har sökt pengar till att jobba med Bostad först.

– Hemlöshet kan drabba vem som helst. Även dig eller mig.

Läs också Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Han kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.