HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här kan du få bostad samma dag

Ydre Medan det i många kommuner krävs flera år i bostadskö för att få en lägenhet så finns det orter där det går att få bostad på dagen, som Hestra.
Foto: Jenny Knutsson
Ydrebostäder har inte lyckats fylla alla sina lägenheter i Hestra.

Östergötlands minsta kommunala bostadsbolag, Ydrebostäder, lockar med rabatt för den som kan tänka sig att bo i Hestra eller Asby. De första tre månaderna behöver bara halva månadshyran betalas.

– Vi har en hel del outhyrt i just de orterna så styrelsen beslutade att göra så här. Vi hade samma situation för några år sedan och då gav det bra resultat och vi fick allt uthyrt. Den här gången verkar det gå lite trögare, säger Louise Tollemark, administratör på Ydrebostäder.

Läs ocksåÖver tio års väntan på lägenheter i Visby

Det betyder att man kan få en lägenhet på dagen?

– Ja, så är det faktiskt. Om man kan tänka sig att bo på de här orterna och uppfyller våra övriga krav. Man får till exempel inte ha några betalningsanmärkningar.

För närvarande är drygt fem procent av Ydrebostäders cirka 270 lägenheter outhyrda. Louise Tollemark tror att den främsta orsaken är bostadspriserna.

Läs ocksåArga hyresgäster ger inte upp – kräver att deras felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

– Det är så billigt att köpa en villa här i Ydre att man får en lägre månadskostnad än om man hyr av oss. Det är svårt för oss att konkurrera med det. Sen är vi ju inte så många här om man jämför med en storstad. I till exempel Linköping är efterfrågan större för det är så många fler människor helt enkelt.

Samtidigt höjer Ydrebostäder hyrorna mest av alla hyresvärdar i Sverige i år, räknat i procent. Enligt Louise Tollemark är det nödvändigt för att täcka de ökade kostnaderna för bland annat el, värme och sophantering.

Men trots att lägenheter står tomma på en del håll i kommunen så är det samtidigt brist på vissa lägenheter.

Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

– Marklägenheter i Österbymo har vi stor efterfrågan på så det är väldigt olika, säger Louise Tollemark.

Läs mer: Här är det över tio års väntan på lägenhet

Läs också Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.