HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Över tio års väntan på lägenheter i Visby

Visby Att få en hyreslägenhet i Visby kräver minst tio år i bostadskön. För Anna Kahlbom tog det 24 år att få drömlägenheten. Nu vill Gotlandshem se över sina köregler.

I närheten av Almedalen mitt i Visby ligger det gamla apoteket. Stenhuset med de branta trappgavlarna uppfördes på 1200-talet och har kallats för landets äldsta hyreshus. När en av de två lägenheterna blev ledig förra året fick Gotlandshem in nästan 300 intresseanmälningar på det dygn annonsen låg ute. Men Anna Kahlboms familj var de som till sist fick flytta in.

– Det var två före oss som erbjöds först och som tackade nej. I min vildaste fantasi hade jag aldrig trott att vi skulle få något sånt här. Den är egentligen för stor för oss, säger Anna Kahlbom.

Läs ocksåGotlandshem stoppar nytt kontorsbygge

Femrummaren på 137 kvadratmeter har havsutsikt och två kulturminnesmärkta rum. För att ha någon som helst chans att få lägenheten krävdes många dagar i Gotlandshems bostadskö. Anna som hade ställt sig i kön i mitten av 1990-talet hade fått ihop närmare 9 000 dagar.

– Varje år har man fått gå in och förnya köplatsen. Det är egentligen helt otroligt att jag klarat av det, det är nog många som har missat och blivt av med sin köplats, säger hon.

Att göra sig av med 9 000 ködagar, hur var det?
– Nej, det var inte självklart. Det var faktiskt jättejobbigt. Jag har alltid sett det som en trygghet att jag kan få en lägenhet när jag vill för att jag har så många dagar.

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

Lägenheten i Apotekshuset är långt ifrån någon vanlig bostad och intresset var därför extra stort. Men även för andra hyreslägenheter i Visby krävs många års väntan för att ha en chans. Gotlandshem, som är öns största hyresvärd, uppger att kötiden för en Visbylägenhet ligger på 10–12 år i genomsnitt.

– För ens egna barn kan man känna en oro och det är inte bara på Gotland. Hur ska unga människor få möjlighet att få en bostad? Om man är 22 år och vill flytta hemifrån, men måste vänta i tio år. Det är ganska ledsamt, när det är så dyrt att köpa, säger Anna Kahlbom, som nu ställt sin dotter i bostadskön.

En del bostadsbolag erbjuder utlottning av nya hyreslägenheter. Men hos Gotlandshem fördelas lägenheterna endast till den intresserade som stått längst tid i bostadskön. I dagsläget köar drygt 38 400 personer, motsvarande 65 procent av Gotlands befolkning, och den som stått längst har gjort det sedan 1976.

Läs ocksåGotlandshem vill höja hyrorna - men får kritik: "Tar i för mycket"

– Vi sitter med väldigt långa kötider i Visby och det är inte optimalt. I de bästa av världar så bör man kunna få en lägenhet inom ett halvår. Men så ser det inte ut just nu, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

För två år sedan ändrades reglerna så att de som får en ungdoms- eller seniorlägenhet behåller sina köpoäng. Men även fler förändringar kan vara på gång för att försöka minska ned kötiderna. Förra året fick bolaget ett nytt direktiv av regionen om hur de ska förmedla sina bostäder. Den nya skrivningen innebär att lägenheter skulle kunna fördelas på andra sätt än utifrån kötiden.

– Det öppnar upp för att vi skulle kunna vara lite mer flexibla i vår uthyrningspolicy, men inga beslut är ännu tagna. Förturer är något som skulle kunna vara intressant att titta på. Helsingborgshem har till exempel avsatt lägenheter till äldre villaägare, vilket skulle kunna få fart på flyttkedjorna, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs mer: Här kan du få lägenhet samma dag

Läs också Gotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål Hjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.