Annons

Här spelar läget också roll

Skåne Lund och Simrishamn har precis som Malmö infört systematisk hyressättning som ger läget större betydelse för hyran. Och fler kommuner står på tur.

År 2013 införde Lund den så kallade Lundamodellen som delar in Lund i fyra zoner. Skillnaden i hyra mellan centrala Lund och ytterområdena ligger på 25 procent. Och förra året lanserade även Simrishamnsbostäder en modell där det geografiska läget ges större vikt.

– Men vi är inte så pretentiösa att vi kallar det för en Simrishamnsmodell, säger vd Per-Olof Järvegren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I kommunen skiljer numera hyran 15 procent mellan en bostad i centrala Simrishamn och de omkringliggande byarna. Modellen fasas in med en förändring av månadshyran på 150 kronor om året. Som mest har månadshyran ändrats med 1 700 kronor.

Annons

– Det tror jag har bidragit till en större acceptans för modellen. De flesta tycker också att det är rimligt att det kostar mer i ett centralt läge.

Liknande modeller diskuteras i Trelleborg, Vellinge, Ystad, Skurup och hos Österlenhem. Det är rätt väg att gå, menar Per-Olof Järvegren.

Annons
Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

– Mitt råd till andra kommuner är att införa liknande modeller men det är klart att man måste vara lyhörd för hyresgästernas åsikter och ta det i en måttlig takt.

Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.