HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här stjäls det flest cyklar i landet

Nyheter Elcykeln är årets julklapp. Men den som vill behålla sin julklapp i år får vara försiktig. Cykelstöld är nämligen ett av de vanligaste egendomsbrotten. Hem & Hyra har tagit fram siffror. Se hur många cykelstölder som anmäls i din kommun.
Foto: HUI Research / Montage
Elcykeln är årets julklapp. Men var försiktig så att ingen stjäl den.

Under 2016 anmäldes 65 300 cykelstölder, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det är en minskning med två procent jämfört med föregående år. Samtidigt är just cykelstöld ett av de vanligaste egendomsbrotten.

Hem & Hyra har granskat siffrorna för 2016 för att ta fram en karta över var det anmäls flest cykelstölder. Siffror för varje kommun hittar du längst ner i artikeln.

Läs ocksåSå undviker du att få cykeln stulen

Karta: Anmälda cykelstölder per 100 000 invånare

Lund toppar listan och är den kommun där det anmäls flest cykelstölder i förhållande till antalet invånare. Därefter kommer Linköping på väldigt nära andraplats.

– Från och med 2014 så har våra anmälda cykelstölder minskat åtminstone, säger Carina Roth, kommunpolis i Lund.

– Lund är en cykelstad, av den anledningen finns det många cyklar i omlopp. Därför är det lite logiskt, finns det många cyklar så finns det många cyklar att tillgripa, säger hon.

Annons
Läs ocksåSå stoppar du cykeltjuven

Har du själv blivit av av med en cykel?

– Jadå, jag har också fått en cykel stulen. Det är nog många som blivit drabbade.

Två kommuner som var helt befriade från anmälda cykelstölder under 2016 är Bjurholm och Dorotea.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Samtidigt är cykelstöld vanligare än vad siffrorna visar. Mörkertalet är nämligen stort. I den nationella trygghetsundersökningen, NTU, uppger 6,9 procent att de utsatts för cykelstöld under 2016. Det motsvarar 295 000 hushåll.

Annons

Var tionde cykel som sålts i år är en elcykel enligt Handelns utredningsinstitut, HUI Research, som nu utnämner det till årets julklapp. Dessutom har regeringen flaggat för en elcykelpremie som ska göra det billigare att inskaffa detta fortskaffningsmedel.

− Elcykeln har just nu stark vind i ryggen. Klimatoro, hälsotrend och regeringens premie gör den till en given årets julklapp, säger Jonas Arnberg, vd för institutet.

LÄS MER: Så undviker du att få cykeln stulen

Fakta: Så många cykelstölder har anmälts i din kommun 2016

Källa: BRÅ.

Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.