Annons

Hård tvist om ersättning för vattenparasit

Östersund I fredags drog rättstvisten igång om eventuella ersättningar för hyresgästerna i Östersund som inte kunde använda sitt vatten på grund av cryptosporidiumsmitta. Men parterna står långt ifrån varandra.

​De träffades i Hyresnämnden, Peter Johansson företrädd av Hyresgästföreningen och Östersundsbostäder. Det var ett medlingsförsök, men parterna står mycket långt ifrån varandra. Östersundsbostäder är villiga att ersätta hyresgästerna med 50 kronor.

 – Första känslan man får är väl egentligen ett slag på käften. Det hade varit bättre med ingenting, säger Peter Johansson till Mittnytt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stället kräver Johansson en ersättning på 2000 kronor för att han inte kunnat använda det smittade vattnet. Summan motsvarar 15 procent av hyran under den tid, tre månader, som vattnet var oanvändbart.

Annons

– Det är inte pengarna i sig som driver mig utan att det ska finnas nedpräntat att om något händer, du betalar för en vara så ska du ha allt det innebär av den varan och det fick inte jag. Jag har inte fått tjänligt vatten på tre månader vatten och då ska jag ha ett avdrag för det, menar Johansson.

Om Johansson skulle få igenom sitt krav kan det bli prejudicerande och en dyr affär för Östersundsbostäder som räknat ut att det skulle kosta bolaget nio miljoner kronor. 

Läs ocksåEn tredjedel har inte sökt ersättning

Hyresnämnden kommer i veckan att lämna ett medlingsbud. Om parterna inte godtar budet går tvisten vidare till Tingsrätten. Östersundsbostäder har meddelat att bolaget inte kommer att ta ställning till medlingsbudet innan sitt styrelsemöte den 13 december.

Annons

Utgången i Östersund kan även vara intressant för de hyresgäster i Skellefteå som också drabbades av odrickbart vatten på grund av cryptosporidium.

Läs också Pilotfallet Peter känner sig straffad Fastighetsägarna öppnar plånboken HGF kräver de privata värdarna på ersättning Östersundshems hyresgäster hotade av bovärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.