Annons

Häxsot tog över deras lägenhet – Emma och Daniel vann kampen

Mölndal Sot i näsan, på väggarna, i eluttag och till och med i kylskåpet? Då kan du ha drabbats av häxsot – en svärtning som ingen kan förklara, men som inte är hyresgästens fel. "Hur mycket vi än städade kom sotet tillbaka som magi", säger Emma Strömqvist.

Häxsot, kemisk svärtning eller “black magic dust” är lite av ett mysterium. Ingen vet riktigt vad det är – eller varifrån det kommer. Men att det finns och ställer till problem vet paret Emma Strömqvist 33 år och hennes sambo Daniel Fransson 34 år. 

– Det går inte att ta miste på, det tar över hela lägenheten, är svart och nästan lite kletigt. Vår högtalare till tv:n såg ut som en prickekorv, sotet verkar dra sig till el och kyla, säger Emma Strömqvist. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Häxsot dras bland annat till elektricitet och plast. Parets högtalare blev alldeles prickig några få dagar efter storstädning.

Tillsammans med sin sambo Daniel Fransson tog de kontakt med sin hyresvärd, Stena Fastigheter AB. 

– De höll på i månader, kollade ventilationen och pratade om att “Göteborg

Förutom att alla väggar och tak blev svarta kom sotet in i näsan.

är smutsigt”. Det var jobbigt att inte bli trodd. Om det kom från luften utifrån hade ju alla grannar också haft sot, säger Daniel Fransson. 

Oro och tårar

På bordet i den nyrenoverade lägenheten i Mölndal har paret tre värmeljus på tv-bordet. 

– Fastighetsskötaren försökte också antyda att vi eldat för mycket här inne, vi är verkligen inte typerna som överkonsumerar levande ljus, säger Emma Strömqvist som efter flera månader av kontakter med hyresvärden bröt ihop. 

– Ja, de fick mig att gråta av frustration vid minst två tillfällen. Det känns riktigt äckligt att ha smutsig sot i hela lägenheten och samtidigt är det frustrerande att inte bli trodd, säger Emma Strömqvist. 

Läs ocksåSebila vann – nu får värden fixa "häxsotet"häxsot

Sotet tog sig in överallt, även i klädkammaren och kylskåpet. Och in i Emmas näsa. 

– Det var helt svart i nästan när jag snöt mig, vidrigt. Sedan blir man ju orolig också när man inte vet om sotet kan vara farligt, säger Emma Strömqvist. 

“Få inte panik”

Annons
Läs ocksåHyresgäster i Ljusne har fått nog - nu lovar bolagen förbättringar

Hem & Hyra har varit i kontakt med flera företag och myndigheter som kommit i kontakt med “häxsot”. Alla har någon gång stött på fenomenet med sot och svärtningar som dyker upp utan att det finns någon logisk förklaring, men det är sällsynt. 

– Det är lite av ett mysterium och väldigt knepigt, säger miljöinspektör Pontus Helm på Miljöförvaltningen i Göteborg. 

Miljöförvaltningens jobb vid häxsot är att konstatera att det inte rör sig om något annat, som kan vara hälsofarligt. 

– Det finns väldigt lite fakta om häxsot, men i Norge har de gjort en studie som visar att missfärgningar uppstår genom ett visst material i väggfärg som binder partiklar i luften. Vad det är för partiklar vet de dock inte, säger miljöinspektör Pontus Helm. 

Det finns dock inga studier i dagsläget som tyder på att häxsot är hälsofarligt. 

– Jag tycker inte man ska få panik om man misstänker häxsot, även om jag förstår det är riktigt tråkigt att ha det hemma, säger miljöinspektör Pontus Helm. 

Inte hyresgästens fel

Det finns många teorier om vad häxsot beror på, så som dålig ventilation, kontraster mellan värme och kyla, stearinljus, elektromagnetiska fält – och att det är målarfärgens fel. Faktum är att ingen vet säkert. Detta märks också i de få vägledande beslut som finns. År 2015 fick fick en husägare i Värnamo rätt i Allmänna Reklamationsnämnden mot en färgbutik, som fick ersätta henne med 41 000 kronor för ny färg efter misstänkt häxsot som förstört målningen. Och förra året kom en vägledande dom i Svea Hovrätt, där det slogs fast att missfärgningarna som misstänktes vara häxsot inte var hyresgästernas fel. Fastighetsägaren fick betala för sanering och ommålning. 

– Vi skickade faktiskt den vägledande domen till vår fastighetsägare. Efter fyra månader av lufttester och beskyllningar fick vi packa ner hela lägenheten och ta in på hotell medan de målade och sanerade hela lägenheten, säger Daniel Fransson som är kritisk till att det tog sådan tid för Stena Fastigheter att åtgärda problemet. 

– Vi fick en halv hyra i ersättning, men det känns lite med tanke på all tid och oro det här har inneburit. Vi är dock glada vi fick hjälp, även om vi fick extra kostnader då vi inte kunde bo i lägenheten har vi nu blivit av med det förbannade häxsotet, säger Emma Strömqvist. 

Annons

Fick till slut hjälp 

Anders Hellgård är fastighetschef för Stena Fastigheter, med kontor i Göteborg. När han hör om turerna i Mölndal beklagar han att det tagit sådan tid. 

– Jag förstår att hyresgästerna är frustrerade, ingen vill ha det så här hemma. Vi måste dock först felsöka så att vi är säkra på att det inte är något annat som orsakar sotet. Kommer det utifrån hade vi ju målat om helt i onödan, säger fastighetschefen Anders Hellgård. 

Eluttagen var ett av de ställen där häxsotet envisades med att komma tillbaka.

Fenomenet häxsot, eller mystiska svärtningar, är inte nytt för Anders Hellgård – men han betonar att det är ovanligt. 

– Det är väldigt knepigt det här, ingen vet riktigt vad det är. Det vi kan göra är att utesluta alla andra förklaringar, säger Anders Hellgård på Stena Fastigheter. 

Idag är Emma Strömqvists och Daniel Franssons lägenhet ljus och fin igen, med en svag antydan av nymålat. 

– De använde någon form av saneringsfärg som används vid brand eller när någon har rökt i lägenheten, sedan dess har sotet hållit sig borta, säger Emma Strömqvist och visar stolt hur hon kan dra handen över bordet utan att bli helt svart. 

– Vi har lärt oss mycket av den här resan, även om det var jobbigt. Vi vill tipsa alla hyresgäster som råkar ut för det här att direkt kontakta er fastighetsvärd och skriv upp alla samtal och åtgärder i en logg så du har koll, säger Daniel Fransson och lägger till:

– Men om vi drabbas igen är vi mer än redo att ta kampen mot häxsotet!

Fakta: Okärt barn har många namn:
  • Häxsot
  • Kemisk svärtning
  • Black Magic Dust 
  • Heksesot (främst Skåne)
  • Partikelbeläggning
Fakta: Teorier om häxsot:
  • Det är målarfärgens fel: olika ämnen “avdunstar” från färgen och drar till sig partiklar i luften.
  • Det är stearinljusets fel: hyresgästen har gått bananas och haft för många levande ljus.
  • Det är byggnadens fel: dålig ventilation, värmeskillnader och slarvig renovering. 
  • Det är luftens fel: sotet kommer utifrån och “fastnar” på ytor i lägenheten.
Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.