HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hem & Hyra nominerad till tre tunga journalistpriser

Nyheter Årets granskning, Årets journalist och Årets tidskrift inom fackpress. Om vindarna blåser i rätt riktning kan Hem & Hyra kamma hem segern i inte mindre än tre kategorier vid Tidskriftspriset i november.
Hem & Hyra har chansen att vinna i tre kategorier under Tidskriftsgalan senare i år. Chefredaktör Susanna Skarrie hyllar sina medarbetares insats.

Vilken succé! Varje år delar branschorganisationen Sveriges Tidskrifter ut sitt prestigefyllda Tidskriftspris till tidningar som utmärkt sig särskilt under det gångna året.

Och 2020 ser helt klart ut att ha varit Hem & Hyras år. När nomineringarna offentliggjordes under måndagen stod det klart att Hem & Hyra tävlar om pris i tre olika kategorier.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Det rör sig heller inte om vilka kategorier som helst. Under den livesända galan i november kan Hem & Hyra kamma hem titlarna i de blytunga grupperna Årets tidskrift fackpress, Årets granskning och Årets journalist.

Chefredaktör Susanna Skarrie kunde inte hålla tillbaka ett glädjetjut när nyheten presenterades.

– Det här är så oerhört roligt! Inte minst för att vi nominerats i de tre kategorier vi verkligen hoppades på. Varenda person på hela redaktionen har tagit ett stort kliv framåt de senaste två åren. Det är så kul att det syns och märks, att vi här får det yttersta beviset för att vi befinner oss nära vår målgrupp.

Läs ocksåKändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenhetenYnglingagatan

Just målgruppen, det vill säga landets hyresgäster, är en skara människor som hon vill tacka alldeles särskilt.

– Jag vill ge en stor eloge till våra läsare, som alltid är generösa och pigga med att ge oss tips och vilka vi har ett fantastiskt samspel med. Vi skulle aldrig ha kommit så här långt utan dem.

Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, Christoffer Röstlund Jonsson och Anders Paulsson är nominerade för sin grävande journalistik.

Vad gör ni om Hem & Hyra vinner alla tre priser?

– Då får vi verkligen fundera på hur vi ska fira på ett ståndsmässigt sätt, så här i coronatider. Man vill ju bara hissa flaggan i topp och fira med alla Sveriges hyresgäster. Vi har landets roligaste bevakningsområde!

Årets granskning gäller reportrarna Kristina Wahlgrens, Anders Paulssons och Christoffer Röstlund Jonssons envisa grävande i svarthandelns dunkla rum, där de synliggör en cynisk bostadsmarknad, där de mest utsatta får betala det högsta priset.

Sistnämnde reporter är även nominerad till titeln ”Årets journalist” för en rad tunga samhällsgranskningar och träffsäkra krönikor för Hem & Hyra samt tidningen ETC.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
Fakta: Här är kategorierna där Hem & Hyra kan vinna

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS

Hem & Hyra
Motivering: Med imponerande granskningar av Sveriges värsta hyresvärdar och gripande reportage om människor som vräks från sina hem, lyfter sig Hem & Hyra till journalistikens översta krets. Alltid med sin målgrupp i första rummet.

Arbetarhistoria
Motivering: Med en kompromisslös och egensinnig omgörning sätter denna tidskrift tonen för en över 100 år gammal rörelse. Genom innovativ fanzine-form och mycket passion tar denna tidskrift historien in i framtiden.

Lantmannen
Motivering: En tidskrift som är inne på sin 141:a årgång måste ständigt plöja i nya fåror, och det gör verkligen Lantmannen. Här får de professionella lantbrukarna allt de kan önska i form av nya läckra traktorer och klimatsmarta odlingsmetoder – och vi andra kan drömma oss bort till ett liv på landet i coronatider.  

#studietid
Motivering: Här är en kaxig tvååring som går all in i digitalt – hela tiden med full koll på vad deras läsare behöver. Här blandas relevanta granskningar med instrumentell journalistik på en sajt som verkligen utnyttjar alla möjligheter för att guida till studentens vardag.

ÅRETS GRANSKNING

Svarthandeln inifrån, Hem & Hyra 
Av: Kristina Wahlgren, Anders Paulsson och Christoffer Röstlund Jonsson
Motivering: Journalistik som berör, upprör och engagerar. En enig jury identifierar här alla träffpunkterna för ett samhällsviktigt avslöjande. Genom gedigen research synliggörs en cynisk marknad där de mest utsatta betalar ett högt pris.
Läs granskningen!

Svartjobbsfabriken, Byggnadsarbetaren
Av: Johan Fyrk
Motivering: En svartjobbshärva i hundramiljonsklassen. Prestigebyggen där skattemedel går direkt till illegala nätverk. Ett snårigt system av falska identiteter. Med envis energi och känsla för både förvillande bolagsstrukturer och mänskliga öden kartläggs hur Svartjobbsfabriken ätit sig in i systemet och stannat där trots myndigheternas försök att hugga av dess många huvuden.

Knarket i industrin, Dagens Arbete
Av: Reportrarna Marcus Derland och Johanna Edström samt fotograf David Lundmark
Motivering: När knarket inte bara blir en del av vardagen utan även finns tillgängligt på arbetsplatsen, då blir det mänskliga priset skyhögt. I en bred granskning av ett sällan belyst område identifieras en fredad zon för missbruk och langning dit polisen inte når och där företagens insatser är tandlösa.

Ohörda rop, Filter
Av: Ola Sandstig
Motivering: Ett basalt kriterium för en bra granskning är att den får genomslag. Det här reportaget satte igång en intensiv debatt i en av vår tids mest polariserade frågor men det gjorde också något annat, som få journalister tidigare hade gjort: gav röst åt de verkliga huvudpersonerna.

ÅRETS JOURNALIST

Christoffer Röstlund Jonsson, Hem & Hyra och ETC
Motivering: En mångsidig slitvarg som levererar både tunga avslöjanden och träffsäkra krönikor. Han blandar humor med gravallvar och rotar där andra slutat gräva. Resultatet får läsaren att ömsom skratta över dråpligheter, ömsom bli riktigt förbannad över orättvisor och fusk.
Läs Christoffers granskning om elitens svarta handel med hyreskontrakt! 

Caroline Englund, Breakit
Motivering: Hon granskar branscherna som få andra ger sig in i, trots att de påverkar miljontals människor varje dag – och drar in miljarder i riskkapital. Det var länge sedan en framgångsrik magasinreporters jobb enbart kunde förlita sig på texten. I dag krävs påhittighet, kreativitet och nytänk.

Anna Kågström, Kamratposten
Motivering: Om att längta så det gör ont efter första kyssen. Om föräldern som dricker. Om saknaden efter husdjuret som dött. Den före detta dagstidningsräven, numera författaren, frilansjournalisten och undersköterskan ger stöd och kunskap i den svåraste av konster: att växa upp.

Irena Pozar, VeckoRevyn
Motivering: Hon har tagit ett 85-årigt varumärke in i startup-åldern. Samtidigt visar hon att klassisk journalistik också kan vara ett sätt att nå tonårstjejerna i Instagram-generationen. Tunga granskningar samsas med skönhetstips, i ett lyxigt nätmagasin som ofattbart nog drivs av en enda person.

Läs också Hem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt område Hem & Hyra – nu större än någonsin tidigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.