Annons

Hem & Hyra vann – vd-löner ska lämnas ut

Nyheter ​De tre kommunala bostadsbolagen i Sollentuna, Upplands-Väsby och Järfälla måste berätta hur mycket deras vd:ar tjänar. Det har kammarrätten i Stockholm beslutat.
I höstas begärde Hem & Hyra att få ut uppgifter om vd-lönen hos de 50 största kommunala bostadsbolagen i Sverige.
Sådana uppgifter är offentliga och 47 bolag lämnade ut lönerna utan problem. Men AB Sollentunahem, AB Väsbyhem och Järfällahus AB vägrade. De hänvisade till affärssekretess och att bolagen skulle kunna missgynnas om konkurrerande bolag fick veta vad deras chefstjänstemän tjänar.
Hem & Hyra överklagade avslagen till kammarrätten, som nu har kommit med sin dom: bolagens beslut upphävs och de ska lämna ut den efterfrågade handlingen.
Bakom beslutet ligger grunderna i tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen: att vem som helst ska ha långtgående rätt till insyn i svenska myndigheter. Därigenom kan myndigheterna kontrolleras och risken för maktmissbruk minskar, är det tänkt.
I och med att många kommuner har bolagiserat olika verksamheter, till exempel bostadsbolagen, har vissa försökt hävda att man kan hålla uppgifter hemliga, liksom i privata bolag. Flera domar, bland annat i Regeringsrätten, har dock slagit fast att ett kommunalt bolag ska betraktas som en myndighet och medborgarna ska ha stor möjlighet till insyn och kontroll.
Men det finns vissa undantag i offentlighets- och sekretesslagen. Uppgifter kan hållas hemliga om man kan anta att något konkurrerande bolag kan gynnas på myndighetens bekostnad om uppgiften blir känd. Denna affärssekretess hänvisade de tre bostadsbolagen till.
Kammarrätten bedömer dock att bolagen inte har kunnat visa att de riskerar att skadas så som avses i paragrafen om affärssekretess. Det går i linje med flera liknande fall i olika kammarrätter och i Regeringsrätten. Huvudprincipen att uppgifter ska var offentliga gäller alltså.
Vd-lönerna ska lämnas ut direkt. Bolagen kan överklaga besluten till Regeringsrätten.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.